latinica  ћирилица
24/08/2016 |  11:20 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Raskošna imanja generalnog sekretara SDA i predsjednika SDA Visoko (FOTO)

Mještani nekoliko visočkih naselja poput Gračanice i Lužnice plaćaju i po petnaest konvertibilnih maraka kubni metar pitke vode, sanjajući davno obećani vodovod piše Amarildo Gutić za portal zurnal.info.
Imanje Amira Zukića (Foto: zurnal.info) -
Imanje Amira Zukića (Foto: zurnal.info)

Dok samo nekoliko kilometara iznad njihovih kuća vode mora biti. Tu su velelepna imanja generalnog sekretara SDA Amira Zukića kao i predsjednika SDA Visoko i kandidata za načelnika Halima Zukića.

Prava je panika nedavno zavladala među visočkim policajcima. Prijavljeno je kako je nestalo šest konja sa imanja Amira Zukića, federalnog poslanika i generalnog sekretara SDA. Ispostavilo se da je uzbuna bila lažna. Radnik koji ih hrani, nenajavljeno je konje pustio u šetnju "šumama i gorama" Zukićevog imanja.

Na imanju su pored vikendice vidljivi sportski teren, kao i teren za trening konja, zasadi malina (nepoznato da li su naplaćeni i podsticaji za uzgoj), voćnjaci te brojni pomoćni objekti i sadržaji na ogromnom zemljištu.

U imovinskom kartonu od 2014. godine, Amir Zukić je naveo da posjeduje vikendicu vrijednosti 20 hiljada maraka. Na pitanje o toj imovini, Zukić priznaje da je tu prvo kupio 16 dunuma po cijeni do 800 maraka po dunumu, a imanje je naknadno povećao na 30 dunuma.

"Napisao sam vrijednost same zgrade vikendice, koja je skromna. Moraću korigovati vrijednost u imovinskom kartonu, jer sada sigurno sve vrijedi 150 hiljada" odgovara Zukić na pitanje Žurnala.

Zukićev komšija, ne i rođak, s druge strane puta je Halim Zukić, predsjednik SDA Visoko, aktuelni kandidat ove stranke za načelnika Visokog i direktor “VGT osiguranja“.

foto žurnal

Imanje Halima Zukića nimalo ne zaostaje po raskošnosti. On umjesto rasnih konja više favorizuje srndaće, a na imanju u kavezu čuva i medvjeda.

Tu su takođe malinjaci, zatim i bogato uređeni dijelovi sa bazenom, parkovima, malim jezerima, stambeni i pomoćni objekti.

Očigledno je da uređenje imanja nije konačno.

Izvori Žurnala kažu da je Halim Zukić darežljiv kada je u pitanju zemljište na ovim prostorima te da ga je nudio na poklon nekim zvaničnicima iz Turske i iz SDA.

"Dok mi muku mučimo sa pitkom vodom koju skupo plaćamo, za njih i njihove životinje, voćnjake i druge biljke na imanjima, vode mora biti", kaže za Žurnal jedan od mještana obližnjeg naselja.

Možda je to i jedan od razloga što upravo SDA Visokog godinama opstruiše rekonstrukciju i proširenje visočkog vodovoda, dok pojedinci zagovaraju projekat upotrebe vode sa izvorišta na području opštine Vareš.

Cijevi bi prolazile baš pored opisanih imanja, koja su izgleda samo prva u nizu za kadrove SDA sa ovog područja.

Sarajevske Poljine očigledno su dobile ozbiljnu konkurenciju.