latinica  ћирилица
24/08/2016 |  11:46 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Stepinčeve dnevnike čuva Zagrebačka nadbiskupija

Originalni dnevnici zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca vlasništvo su Zagrebačke nadbiskupije, dok se digitalizovani dosije Stepinca može koristiti u Hrvatskom državnom arhivu, rečeno je u toj ustanovi.
Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnje desno) Foto: Vikimedija -
Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnje desno) Foto: Vikimedija

Dnevnici su zaštitno snimljeni na mikrofilm, a čuvaju su u Postulaturi Alojzija Stepinca, na Kapitolu u Zagrebu, navodi se u odgovoru na pitanje Srne o sudbini Stepinčevih dnevnika.

Iz Hrvatskog državnog arhiva preciziraju da dnevnici sadrže pet knjiga, u kojima su hronološki evidentirani događaji i ulagani dopisi, novinski isječci, fotografije i slično iz života Nadbiskupije zagrebačke od 1934. do 1945. godine.

Ovi dnevnici su, kako se navodi, u bivšoj državi oduzeti Zagrebačkoj nadbiskupiji i uloženi u tzv. Stepinčev lični dosije koji je formirala tadašnja UDBA, tj. Služba države sigurnosti Sekretarijata unutrašnjih poslova tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske.

U dijelu "Dosijei građana", koji je formirala ta služba, dosijei su zavedeni pod ličnim brojem u imenskoj evidenciji.

Za Stepinca je oformljen dosije broj 301681, u koji su ulagani dokumenti prikupljeni na razne načine.

Pod šest oznaka /001-0-50/31-36/ bili su prikupljeni dokumenti o dnevnicima i to original dnevnika /pet svezaka/, prepisi dnevnika, uputstva za prepis i bilješke iz pojedinih dijelova dnevnika.

Osim toga, u dosije je uložen i originalni spis Vrhovnog suda Narodne Republike Hrvatske paragraf 6/46 sudskog postupka protiv Stepinca /oznaka 001-0-50/65/, te razni dokumenti o nadbiskupu Stepincu i Katoličkoj crkvi, najvećim dijelom period do suđenja 1946. godine, a manjim dijelom period policijskog nadzora nakon puštanja Stepinca iz zatvora, pa do njegove smrti /oznake 001-0-50/1-64/.

Dosije se do 1992. godine nalazio u MUP Hrvatske, koji ga je te godine predao na privremeno korišćenje Zagrebačkoj nadbiskupiji, a ona ga je 2000. godine predala Hrvatskom državnom arhivu. Prilikom primopredaje, dosije je pregledan, upoređeni su izvorni popisi /službene zabilješke o sadržaju dosijea koje je izradio Peti odjel Službe državne sigurnosti 1983-1985. godine/, nakon čega je utvrđeno da određeni broj dokumenata nesporno pripada Zagrebačkoj nadbiskupiji, pa su joj i vraćeni.

Među njima, Zagrebačkoj nadbiskupiji su vraćeni i dnevnici Alojzija Stepinca.

Preostalo gradivo je uloženo u arhivski fond Hrvatskog državnog arhiva HR-HDA-1561, a u Službi državne sigurnosti Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove nekadašnje Savezne Republike Hrvatske kao "Dosije dr Alojzija Stepinca".

Godine 2015. Sigurnosna obavještajna agencija sadašnje Hrvatske predala je hrvatskom državnom arhivu preostalo gradivo nastalo radom prethodnika iz njihovog djelokruga do 30. maja 1990. godine.

U toj posljednjoj akviziciji, u seriji "Šifra 0 Unutrašnja problematika" pod brojem 001/32 predat je dokument "Dnevnik dr Alojzija Stepinca, neovjeren prepis /Predmet br. 33/".

Nakon preuzimanja, taj neovjereni prepis dnevnika je uložen u dosije Alojzija Stepinca i sada se nalazi pod oznakom 001-0-50/33.

Sadržaj je digitalizovan, osim posljednjeg preuzetog prepisa dnevnika, i može se koristiti u čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.

Uslovi korišćenja su propisani članom 21. st. 1. Zakona o arhivskoj građi i arhivima, navodi se u odgovoru Hrvatskog državnog arhiva Srni, koji je potpisao v.d. direktora arhiva Mario Stipančević.