latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:09 ⇒ 14:17 | Autor: Index.hr

Erdoganov pritisak na Sarajevo: Gulenove škole u BiH preuzima Islamska zajednica

Sistem škola koje su u Bosni i Hercegovini otvorene kapitalom turskog imama Fetullaha Gulena trebao bi biti prepušten na upravljanje Islamskoj zajednici BiH, prenose mediji i ako za to još nema službene potvrde.
Gulen i Erdogan (Foto: ilustracija/FaH) -
Gulen i Erdogan (Foto: ilustracija/FaH)

Sistem obrazovnih institucija u rasponu od vrtića do fakulteta koji djeluje pod nazivom "Bosna - Sema" osnovan je 1998. godine i obuhvata petnaest vaspitno-obrazovnih ustanova smještenih u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Tuzli.

Iz uprave ovih škola potvrdili su kako se sa Islamskom zajednicom pregovara ali konačne odluke još nema.

"Proces pregovora je u toku ali glavni riječ će dati rijaset Islamske zajednice u BiH", izjavio je portparol Orhan Hadžagić a prenosi "Dnevni avaz".

Mediji navode kako je zamisao da sistem "Bosna - Sema" postane vakuf, odnosno zadužbina kojom bi upravljala IZ u BiH.

Zamjenik reisa Islamske Zajedice u BiH Husein Smajić rekao je kako bi pregovori o tome mogli potrajati i da ne treba računati na brzo rješenje.

Prepuštanje škola iz sistema "Bosna - Seme" Islamskoj zajednici u BiH mogao biti biti odgovor na pritiske vlasti u Ankari koje su se nakon propalog pokušaja vojnog udara okomile na sve što je povezano s Gulenom jer njega smatraju idejnim tvorcem urote protiv režima Redžepa Tajipa Erdogana.

Zbog toga su na meti i škole povezane s Gulenom.

Pored BiH slične školske ustanove na Balkanu djeluju na KiM i u Albaniji.