latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:15 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Izetbegović, Softić i DŽaferović: Apelacija zbog raspisivanja referenduma u Srpskoj

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju referenduma koju je Narodna skupština Srpske usvojila 15. jula, saopšteno je iz Predsjedništva.
Glasački listić - Foto: RTRS
Glasački listićFoto: RTRS

Bošnjački član Predsjedništva BiH traži od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustavu BiH i da je stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj njenoj odluci.

Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio i da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovom zahtjevu.

U saopštenju se navodi da je spor "prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti BiH, odnosno kršenjem obaveze Republike Srpske da poštuje Ustav BiH u vezi sa konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda, te principa pravne države i demokratskog poretka".

Izetbegović se poziva na nadređenost Ustava BiH svim pravnim aktima entiteta, te odluku ovog suda da 9. januar ne može biti određen za Dan Republike Srpske.

"Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav BiH i obavezujuće međunarodno pravo za BiH. Zaštita oba ova aspekta ustavnopravnog sistema i poretka BiH prvenstvena je obaveza institucija BiH", navodi se u saopštenju.

I SOFTIĆ I DŽAFEROVIĆ PODNIЈELI ZAHTЈEVE USTAVNOM SUDU BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović danas su Ustavnom sudu BiH odvojeno podnijeli zahtjeve za rješavanje spora sa Republikom Srpskom i Narodnom skupštinom Republike Srpske, zbog odluke o raspisivanju referenduma, koji je zakazan za 25. septembar.
U svojim zahtjevima, Softić i DŽaferović kao Ustavom BiH ovlašteni podnosioci zahtjeva traže da Ustavni sud BiH utvrdi da je odluka o raspisivanju referenduma protivna Ustavu BiH, te da se kao takva stavi van snage, saopšteno je danas iz parlamenta BiH.

Oni traže i da se Narodna skupština Republike Srpske obaveže na preduzimanje svih aktivnosti kojima će se anulirati sve supsidijarne odluke i aktivnosti koje su zasnovane na odluci o raspisavanju referenduma.

Podnesen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži trenutna obustava primjene odluke o raspisivanju referenduma do konačne odluke Ustavnog suda BiH.