latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:21 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Galijašević: Referendum im je antiustavan, a terorizam nije

Za Ustavni sud BiH i međunarodne zvaničnike sve što dolazi iz Republike Srpske, pa tako i demokratsko izražavanje volje ljudi jeste problem, ali nije problem postojanje terorističkih kampova u BiH, finansiranje terorističkih aktivnosti, odlazak fanatizovanih mladića na sirijsko ratište ili povratak fanatičnih veterana džihada u BiH, ocijenio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Galijašević je naglasio da Ustavni sud BiH i pojedini međunarodni zvaničnici koji borave u Sarajevu nisu ocijenili antiustavnim napad na Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu, udruživanje vehabija i terorista, teroristički napad u Zvorniku, ubistvo dva vojnika oružanih snaga u Sarajevu, pokušaj linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici...

"Postojanje terorističkih kampova u BiH, malih halifata koji žive vanustavni život, dato je u nadležnost Islamskoj zajednici BiH koja ih je definisala kao paradžemate i zaštitila od legitimne državne represije, iako predstavljaju najveći bezbjednosni izazov i problem", istakao je Galijašević.

On je naveo da vjerske i borbene obuke koje se u ovim zajednicama obavljaju za Ustavni sud BiH nisu protivustavne.

"To što u ovim naseljima žive naoružani ljudi, što se regrutuju borci za sirijsko-iračko-avganistansko ratište, što u njima cvjeta poligamija a djeca ne pohađaju zakonom propisanu osnovnu školu, to što se finansiraju iz izvora ekstremnih organizacija povezanih sa Al Kaidom, Nusra frontom i Islamskom državom, ni to u BiH, zamišljenoj kao politički projekat i amanet Alije Izetbegovića - nije protiv Ustava.

Ni saradnja Bakira Izetbegovića sa islamistima, Erdoganom, Kardavijem, Hasaneinom i Abu Hamzom ne zanima strance ni Ustavni sud BiH. Ali referendum, kao izraz demokratskog volje naroda i Republike - jeste im problem, kao i sve drugo, što je dobro, civilizacijski zrelo i demokratsko što dolazi iz Srpske", naveo je Galijašević u autorskom tekstu za portal "Fond strateške kulture".

On je ocijenio da Bošnjaci treba, zajedno sa Srbima u Republici Srpskoj, da izađu na referendum i glasaju za sebe i slobodu, jer Republika Srpska zaslužuje podršku svih naroda, baš zato, što ne prihvata da se uklopi u ambijent raspada, rasula, nerada i terorizma.