latinica  ћирилица
24/08/2016 |  13:43 | Autor: SRNA

Kurdi osudili vojnu intervenciju Turske

Zvaničnici Kurda u Siriji osudili su danas vojnu intervenciju Turske u toj zemlji kao "flagrantnu agresiju" i upozorili da Ankara ulazi u "kaljugu" nakon što je poslala tenkove i vojnike preko granice u borbu protiv islamista.

Turske snage i pobunjenici u Siriji koji imaju podršku Ankare prešli su granicu da bi zauzeli grad DŽarablus. Turska je saopštila da je cilj operacije zaštita granice od "Islamske države" i kurdskih boraca.

Saleh Muslim, šef sirijske Kurdske demokratske unije /PID/, napisao je na "Tviteru" da je Turska "ušla u sirijsku kaljugu" i da će "biti poražena kao i DAEŠ". On je upotrijebio arapsku skraćenicu za "Islamsku državu".

Portparol kurdske milicije u Siriji /IPG/ Redur Selil rekao je da je intervencija "flagrantna agresija na unutrašnje poslove Sirije" i optužio Ankaru da sarađuje sa sirijskim vlastima i Iranom.

Turska podržava pobunjenike u Siriji koji se bore protiv predsjednika Bašara al Asada, ali strahuje da bi kurdske snage, koje se bore protiv Asada, mogle da ugroze i bezbjednost Turske.

Ankara smatra da su organizacije PID i IPG opasne jer su povezane sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, koja vodi oružanu pobunu u Turskoj od 1984. godine.