latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:22 | Autor: SRNA

Radna grupa za strategiju borbe protiv zloupotrebe opojnih droga

Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o formiranju Radne grupe za izradu strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH.
Sjednica Savjeta ministara  BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će usvajanjem ove strategije, BiH preduzeti aktivan korak u strateškom rješavanju ovog problema.

Strateški odgovor iziskuje niz preventivnih i represivnih mjera kako bi bio ograničen i stavljen pod kontrolu uticaj zloupotrebe opojnih droga na stanovništvo.

U Radnu grupu, čiji je zadatak da sačini prijedlog strategije u roku od 180 dana, imenovani su predstavnici nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, kao i nevladinih udruženja.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o osnivanju Komiteta za upravljanje vazdušnim prostorom BiH čiji je cilj strateško upravljanje vazdušnim prostorom BiH /nivo 1/, a radi pripreme značajnih prijedloga, kao što je nacionalna politika upravljanja vazdušnim prostorom BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o dopunskom obrazovanju u inostranstvu u kojoj se navodi da je učenje maternjeg jezika u okviru školskog sistema kao integrisani model zastupljeno u Austriji i Švedskoj, koje su i primjeri najboljeg organizovanja učenja maternjeg jezika.

Navedeni su primjeri zemalja s kojima BiH ima potpisan bilateralni sporazum u oblasti obrazovanja koji je osnova za očuvanje maternjeg jezika i kulture, među kojima su Slovenija, Njemačka i Italija.

Navedeni su primjeri zemalja s kojima BiH nema bilateralni sporazum niti imaju integrisani tip nastave maternjeg jezika i u kojima dopunsku nastavu, uglavnom, organizuju udruženja i vjerske zajednice, poput Holandije, Belgije i Luksemburga.

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da, u saradnji s nadležnim institucijama, pokrenu aktivnosti na uspostavljanju portala za interaktivno /onlajn/ dopunsko obrazovanje.

Ministarstvo inostranih poslova BiH i Ministatrstvo civilnih poslova BiH će, u saradnji s nadležnim institucijama, uraditi analizu i uspostaviti bazu podataka o potrebama za dopunskim obrazovanjem djece porijeklom iz BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o učešću BiH u "Erazmus plus" programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje.

Zadužene su institucije BiH da u budžetu planiraju godišnje finansijske doprinose za nastavak učešća BiH u ovom programu.

Nadležne obrazovne vlasti i agencije za obrazovanje u BiH zadužene su da obezbijede neophodne ljudske i druge resurse za provođenje aktivnosti i obaveza predviđenih "Erazmus plus" programom.

Ministarstvo civilnih poslova BiH obezbjediće ljudske i druge resurse potrebne za puno provođenje Programa.

Program "Erazmus plus" usmjeren je ka jačanju znanja i vještina te mogućnosti za zapošljavanje evropskih građana, kao i unapređenju i modernizaciji sistema obrazovanja, obuke i mladih.

Ovaj program obuhvata sve evropske i međunarodne programe, mreže, platforme i inicijative EU u području obrazovanja, obuke, mladih i sporta.

Institucije iz BiH trenutno učestvuju u osam "Erazmus plus" projekata, među kojima su Razvoj nastavnih planova i programa za zajedničke master studije u oblasti evropskih političkih nauka, Јačanje istraživačkog potencijala, Јačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH, Modernizacija obrazovanja u oblasti geodezije na Zapadnom Balkanu i drugi.

Ukupna vrijednost projekata je 7.103.959 evra, a sredstva koja će povući institucije iz BiH iznose 2.255.242 evra.