latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:44 | Autor: Večernje novosti

Stiglic: Evru su odbrojani dani

Mislili su da će tržište učiniti da stvari ispadnu kako treba, jer ako održavate deficit i dug na niskom nivou, uz nisku inflaciju, automatski će doći do pune zaposlenosti i brzog rasta. Pa, nije uspelo.
DŽozef Stiglic - Foto: Novosti.rs
DŽozef StiglicFoto: Novosti.rs

Stvaranje jedinstvene evropske valute bio je politički projekat. Iza njega je stala želja da to bude naredni korak u međusobnom približavanju evropskih zemalja. Ali može se reći da politika nije bila dovoljno snažna da završi taj projekat.

Da biste napravili uspješnu jedinstvenu valutu morali ste da shvatite da takođe oduzimate najvažnije instrumente za prilagođavanje u situacijama ekonomskog šoka, kao što je to bio slučaj sa recesijom iz 2008. godine. Oduzeli ste kamatne stope. Oduzeli ste mehanizme prilagođavanja valute, ali niste uveli ništa što može da ih zamijeni.

Umjesto toga, učinili su da stvari budu još gore. Zato što su vezali ruke evropskim zemljama tako što su rekli da moraju da ograniče deficit i dug. I rekli su centralnoj banci da se fokusira samo na inflaciju. Da ne obraćaju nikakvu pažnju na zaposlenost, poslove, finansijsku stabilnost. Vjerovali su da će nekako sve to funkcionisati, da će politički ispasti kako treba i da će, eventualno, to stvoriti neophodne institucije.

Ekonomski, mislili su da će tržište učiniti da stvari ispadnu kako treba, jer ako održavate deficit i dug na niskom nivou, uz nisku inflaciju, automatski će doći do pune zaposlenosti i brzog rasta. Pa, nije uspjelo. A teorija je govorila da će uspjeti.

Ono što se već događa je da partije centra koje su podržavale evro, gube podršku birača. Vidite to iz istraživanja u istraživanje. I ljudi se okreću ekstremnim partijama. Tu leži opasnost.