latinica  ћирилица
24/08/2016 |  15:59 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

U Popovom Mostu kod Foče podignuta zadužbina - most na Sutjesci (VIDEO)

U Popovom Mostu kod Foče 57-godišnji Enes Hajdarević ostvario je dječački san – podigao je most na rijeci Sutjesci vrijedan 150.000 maraka. Ovo je samo jedna od zadužbina sarajevskog privrednika, koju ostavlja rodnom kraju.
Most u Popovom Polju kod Foče - Foto: RTRS
Most u Popovom Polju kod FočeFoto: RTRS

Stari viseći most iz 1964. godine, koji je bio zabranjen za saobraćaj, zamijenio je betonski – dugačak 33 metra, a širok tri metra. 

Hodajući mostom, ostvarenjem svog velikog dječačkog sna – Hajdarević se prisjeća kako je kao šestogodišnjak do škole sa drugarima morao nekoliko kilometara uz hladnu Sutjesku zaobilaznicom, dok nije izgrađen viseći most.

"Moj je životni moto je da svake godine učinim neko dobro djelo. Naravno, prioritet je moja Sutjeska, Tjentište i Foča", kaže Hajdarević.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča ističe da je izgradnja ovog mosta mnogo više od pukog premošćavanja obala jer je on zapravo znak povratka života u ove krajeve i finog odnosa među komšijama.

A komšije Srbi i Bošnjaci razasuti u 250 domaćinstava s jedne i druge obale Sutjeske Enesa pamte i po asfaltiranju puteva, obnovi bogomolja, škola i stipendiranju i darivanju školaraca.