latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:26 | Autor: SRNA

Nastavljeno suđenje Radončiću

U nastavku suđenja pred Sudom BiH za ometanje rada pravosuđa u predmetu "Radončić i drugi", tužilac Mirza Hukeljić posvjedočio je da se optuženi Zijad Hadžijahić raspitivao kod njega o postojanju istrage u Tužilaštvu BiH.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

Hukeljić je naveo da ga je Hadžijahić, kojeg je poznavao od ranije, pozvao 5. januara i pitao da li je moguće da Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi sa "slučajem nesavjesnog liječenja koje je medijski eksponirano".

"Rekao je da misli da to ima veze sa imenovanjem jedne osobe na mjesto ministra ili zamjenika ministra. Rekao sam mu da znam o čemu se radi, ali da o tome ne znam ništa, niti da li je slučaj kod nas, ali da mi se čini po predmetu da je to nadležnost Kantonalnog tužilaštva. On se sa tim složio, ali je dodao: `Mi mislimo da tu ima politike`", rekao je Hukeljić.

Tužilac je rekao da je narednog dana Hadžijahiću napisao da misli da Tužilaštvo sa tim nema veze, te je o svemu napravio službenu zabilješku, prenosi Birn.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Hukeljić je posvjedočio da nijednog trenutka u komunikaciji sa Hadžijahićem nije osjetio da mu se prijeti, te dodao da ostali optuženi nisu pominjani.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH svjedočila je i neuropsihijatar Јasmina Tanović.

Suđenje će biti nastavljeno 14. septembra.

Hadžijahić je optužen zajedno sa Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman zbog ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio da se izvrši pritisak na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen da je u dogovoru sa Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi sa pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da ona bude zatvorena. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.