latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:43 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Bajden u Ankari: SAD će sarađivati, ali po pravnim standardima

Potpredsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je u Ankari da će Amerikanci sarađivati sa Turskom u ocjeni dokaza protiv Fetulaha Gulena, ali je dodao da pritom moraju biti ispunjeni pravni standardi.
Bajden u Ankari (AA Photo) -
Bajden u Ankari (AA Photo)

Bajden je rekao da SAD nastaviti da sarađuju sa Turskom u sticanju dodatnih informacija o Gulenu, muslimanskom svešteniku koga vlasti u Ankari optužuju da stoji iza neuspjelog puča 15. jula i od SAD traže njegovu ekstradiciju.

Bajden, koji je stigao u posjetu Turskoj, napomenuo je da SAD nemaju interes da štite bilo koga ko je naškodio nekom njihovom savezniku i dodao da je Vašington nakon neuspjelog puča ponudio Ankari nepokolebljivu podršku.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji će se sastati sa Bajdenom tokom njegove posjete, izjavio je ranije da će Ankara nastaviti da snabdijeva američke zvaničnike dokumentima kojima podržava svoj zahtjev za izručenje Gulena, koji živi u samonametnutom izgnanstvu u Pensilvaniji.

BAЈDEN: KURDSKE SNAGE MORAЈU SE POVUĆI IZ MANBIDŽA

SAD su snagama sirijskih Kurda iznijeli jasan stav da se nakon preuzimanja kontrole nad gradom Manbidžom moraju vratiti istočno od rijeke Eufrat da bi i dalje imali podršku Amerike, rekao je američki potpredsjednik DŽozef Bajden. Bajden je izjavu dao tokom posjete Turskoj.

Ankara je izrazila očekivanje da će se borci iz redova sirijskih Kurda nakon pobjede u Manbidžu povući preko rijeke Eufrat. Manbidž je zauzet zajedničkim đelovanjem kurdskih i arapskih boraca ili Sirijskih demokratskih snaga /SDF/.

Bajden je, takođe, naveo da su turski zvaničnici iznijeli jasan stav da će vladavina prava prevladati tokom istrage o neuspjelom vojnom udaru 15. jula.

Turska je nakon neuspjelog vojnog udara uhapsila više desetina ljudi što je izazvalo zabrinutost kod njenih zapadnih saveznika da je krenula u obračun sa disidentima.

Izvor: Tanjug/Srna