latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:51 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Otvoren 43. sajam šljive u Gradačcu

U Gradačcu je danas otvoren 43. Međunarodni sajam šljive na kome učestvuje 300 izlagača iz BiH i zemalja u okruženju.
Otvoren 43. sajam šljive u Gradačcu - Foto: SRNA
Otvoren 43. sajam šljive u GradačcuFoto: SRNA

Sajam su otvorili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Gutić je rekao da je Vlada Tuzlanskog kantona podržala ovu sajamsku aktivnost i pozvao i druge nivoe vlasi da snažnije podrže ovu manifestaicju.

On je naglasio da je održivi razvoj voćarstva dugotrajan proces u kojem se mora težiti sistematski definisanim podsticajima usmjerenim ka strateškim proizvodima.

"Moramo povezivati poljoprivredne proizvođače sa savjetodavnim službama, otkupljivačima, lokalnim zajednicama, resornim kantonalnim i federalnim ministarstvom jer će se time poboljšati stanje u poljoprivredi", rekao je Gutić.

Na sajmu je potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Specijalne bolnice za bolesti štitne žijezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" iz Srbije.

Ovim protokolom građani Tuzlanskog kantona moći će ostvariti određene pogodnosti, među kojima je i 10 odsto popusta na liječenje u Klinici na Zlatiboru.

Sajam će biti otvoren do 28. avgusta, objavljeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.