latinica  ћирилица
24/08/2016 |  17:09 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Cvijanović za Telering: Penzije se moraju povećavati, to je naš zadatak u budućnosti (VIDEO)

Politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj je dobra, posebno imajući u vidu protekle godine krize i posljedice koje je ta kriza donijela izjavila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović gostujući u emisiji Telering naše Televizije.
Željka Cvijanović u emisiji "Telering" - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u emisiji "Telering"Foto: RTRS

Ona je rekla da Republika Srpska redovno izmiruje svoje kreditne obaveze ali i isplaćuje plate i penzije.

- Republika Srpska je u potpunosti zaštitila penzionere time što je penzioni fond stavljen na budžetsku poziciju broj jedan - rekla je premijerka Cvijanović.

Na taj način isplata penzija u Srpskoj ne zavisi od punjenja budžeta Fonda PIO.

- Oni sada dobijaju svoje penzije u roku od 7 dana, ne moraju da čekaju 4 sedmice. Što se tiče visine penzija, one se svakako moraju povećavati, naš zadatak u budućnosti je povećanje penzija i tu nema nikakve dileme - istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o zaduženosti Republike Srpske predsjednica Vlade rekla je da Srpska spada u red srednjezaduženih zemalja. Srpska je u stanju da redovno izvršava svoje unutrašnje obaveze.

- Mi uspijevamo da uvijek više vratimo nego što pozajmimo. To pokazuje potentnost, pokazuje da mi vraćamo i izvršavamo svoje obaveze i da nipošto nismo ušli u rizičnu sferu - istakla je premijerka.

Kada je riječ o programskim reformama kroz koje je prošla BiH, od potpisivanja pisma namjere do usaglašavanja mehanizma kordinacije – to je isključivo zasluga dogovora Vlada Srpske i Federacije, a ne primoravanja predstavnika EU kako to neki žele da predstave, kaže Cvijanovićeva.

- Evropi je jako važno da ovo u BiH uspije, da možemo da izvršavamo svoje obaveze - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović, gostujući u Teleringu, rekla je da je saradnja Vlade Srpske sa Federalnom Vladom dobra i da je namjera Vlade da se u BiH što je više moguće ujednači poslovni ambijent, propisi i opterećenja.