latinica  ћирилица
24/08/2016 |  17:33 | Autor: Agencije

Zeman: Ukinuti sankcije Rusiji

Predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo je danas apelovao na Evropsku uniju (EU) da ukine sankcije koje je uvela Rusiji zbog aneksije Krima, jer su neefikasne i primjer su strategije u kojoj obje strane samo gube a ne dobijaju ništa.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

- Protiv sam sankcija kada je u pitanju bilo koja zemlja jer su neefikasne i primjer su strategije u kojoj obje strane gube, isto kao što postoji i strategija u kojoj su na dobitku obje strane. Konkretni primjer su sankcije protiv Kube, koje su trajale 50 godina, a Obama ih je sada ukinuo. Šta se njima dobilo? - rekao je danas Zeman na savjetovanju čeških ambasadora u Pragu.

On je upozorio da sankcije koje je EU uvela Rusiji pogađaju češku industriju i da recipročni embargo Rusije Uniji nanosi štete češkoj poljoprivredi i založio se da se umjesto sankcija primjeni, kako je rekao, "ideološka diverzija", odnosno pojačana razmjena ljudi.

- Možda bi, da se upotrijebila strategija koju su komunisti zvali ideološkom diverzijom, odnosno pojačana razmjena turista, privrednika, studenata i političara, Kuba danas već bila slobodna i demokratska zemlja - naveo je Zeman.

Češki predsjednik podsjetio je ambasadore da "svaka budala" od druge zemlje može napraviti neprijatelja, dok uspostaviti prijateljstvo podrazumijeva naporan diplomatski rad.