latinica  ћирилица
24/08/2016 |  19:03 ⇒ 21:31 | Autor: SRNA

Dodik: Državljani Srpske u Brčkom moći će da glasaju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će državljani Srpske koji žive u Brčko distriktu u određenoj formi moći da glasaju na referendumu o Danu Republike.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

"Građani će ovdje izaći na referendum u određenoj formi i danas sam došao u Brčko da ih pozovem na to", rekao je Dodik  u Brčkom.

Odgovarajući na pitanje o kakvoj formi je riječ, Dodik je rekao da će o tome odlučiti Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

Predsjednik Srpske naveo je da je supervizor za Brčko distrikt, mimo zakona i ovlaštenja, spriječio građane Republike Srpske koji žive u Brčkom da se izjasne o pitanju važnom za njih, a to je praznik Srpske.

"Supervizor je to učinio po političkom nalogu, smatrajući da ima potrebu da se dodvori Bakiru Izetbegoviću i muslimanima iz Sarajeva. To nije bila pravna odluka", ocijenio je Dodik.

On je istakao da je ovom odlukom supervizora srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima koje se odnose na izjašnjavanje, što, kako kaže, nije bilo dovoljno da sam supervizor sagleda tu situaciju.

"Mi cijenimo da je odluka supervizora bila ishitrena i da može biti povučena. Očekujemo da on to i učini. On je prekršio niz propisa čineći to. On nije iznad Ustava, a Ustav garantuje pravo građanima da odlučuju putem referenduma", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjeća da je Brčko distrikt, prema arbitražnoj odluci, kondominijum - zajedničko vlasništvo dva entiteta.

"Do sada nam nisu dozvoljavali da se manifestuje onaj dio našeg vlasništva nad tim, ali u svakom slučaju u vremenu koje dolazi sigurno će se i to pitanje morati da stavi na dnevni red", kaže Dodik.

Dodik: Globalna politička strategija zaštite srpskog korpusa

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je večeras u Brčkom da SNSD na predstojeće lokalne izbore izlazi sa globalnom političkom strategijom zaštite srpskog nacionalnog korpusa i interesa na ovim prostorima.

Dodik je naglasio da SNSD pri tome poštuje postojeći ustav i, prije svega, činjenicu da u svim odlukama, i u Brčko distriktu, moraju da učestvuju Srbi.

"SNSD ima najveću političku odgovornost svih političkih partija srpskog naroda za poziciju i za razvoj sredine sa stanovišta onoga što je srpski nacionalni interes", rekao je Dodik u Brčkom, gdje će večeras prisustvovati konvenciji Opštinske organizacije SNSD-a u Brčkom na kojoj će biti promovisana lista kandidata ove stranke za predstojeće lokalne izbore.

On je ocijenio da se SNSD danas bavi isključivo politikom dok mnoge druge stranke strančare, pokušavajući da pribave male privilegije za pojedince koji se stavljaju na listu.

"Došao sam ovdje da podržim listu SNSD-a, i doći ću još nekoliko puta, uvjeren da radimo častan posao, koji nije uperen ni protiv koga, ali jeste usmjeren na zaštitu naših nacionalnih i ljudskih interesa. SNSD će to raditi do kraja", poručio je Dodik.