latinica  ћирилица
24/08/2016 |  19:37 ⇒ 25/08/2016 | 07:35 | Autor: RTRS

RTRS saznaje: Na sjednici CIK-a nema zahtjeva o ustupanju biračkih spiskova Srpskoj (VIDEO)

Ustupanje biračkih spiskova na zahtjev Republičke Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike neće sutra biti tačka Dnevnog reda sjednice CIK-a. Zbog neargumentovanog odugovlačenja, na adresu CIK-a, Komisija je uputila i urgenciju.
CIK BiH -
CIK BiH

Istovremeno, u CIK je stigao i zahtjev o izuzeću bošnjačkog člana te institucije Suada Arnautovića, zbog medijskih istupa o predstojećem Referendumu u Srpskoj.

Anautović je rekao da je Referendum neustavan, a zahtjev Republičke Komisije za biračke spiskove nezakonit, čime je prekršio Izborni zakon i principe nepristrasnosti, jasni su u republičkoj Komisiji. 

Umjesto da, kao dugogodišnji član CIK-a, bogato iskustvo upotrebi za efikasan rad te institucije, u kojem nema mjesta za urgencije, drznuo se Suad Arnautović, da ocjenjuje, procjenjuje i komentariše.

Na meti njegove medijske analize našao se posljednji sarajevski politički manifest – o neustavnim odlukama Parlamenta Srpske, obavezujućim odlukama Ustavnog suda, o dalekovidnosti bivšeg kontroveznog supervizora za Brčko Rafija Gregorijana... Sve - osim demokratskog prava jednog naroda na referendum, na istoriju i sjećanje!

Stručna analiza kako je potpisa autor, ispostavilo se, nije daleko od istine jer Arnautović je po zanimanju politikolog, a ne pravnik. Problem je, međutim, što se politikolog političkim istupima i prije same odluke CIK-a, jasno opredijelio. A po Izbornom zakonu, to ne bi smio.

Suad Arnautović

"Arnautović je, kao član CIK-a, posredstvom pisanog medija iznio stav o stvari koja još nije riješena u CIKu, a kao član CIK-a javno iznio svoj stav ne samo o našem zahtjevu nego i o referendumu. On je time po našem dubokom uvjerenju prekršio Izborni zakon BiH, a posebno principe koji se direktno odnose na izborne komisije i biračka tijela a to su princip nezavisnosti i nepristrasnosti", kaže Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Politikolog Arnautović danas za analize nije bio raspoložen. A da li je svojom stručnom analizom odgovorio na prijetnje prvog u Bošnjaka – Bakira Izetbegovića koji je i otvorio pandorinu referendumsku kutiju? Samo koji dan prije Arnautovićevog istupa, mentorski je istupio Izetbegović.

"Upozoravam članove CIK i OIK da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima entiteta Republika Srpska u svrhu organizovanja neustavnog referenduma takođe predstavljalo krivično djelo", rekao je Izetbegović.

Previše je sličnosti i ranije bilo u opusu dvojca Arnautović – Izetbegović. Prvi je napuštao događaje i institucije kad god bi bila intonirana himna Republike "Bože pravde". Hronični apelant Izetbegović “Bože pravde” je proglasio neustavnom himnom.

Uz pomoć, naravno, sudija Ustavnog suda BiH u kojem sjede dugogodišnji vlasnici SDA partijskih knjižica, Seada Palavrić i Mirsad Ćemansada zaogrnuti sudijskim togama.

"Ovdje je potpuno jasno da je SDA inkorporirala ljude koji treba da unose rekao bih i politički i institucionalni nemir onda kada postoje različiti politički stavovi o određenim temama. Ko je Arnautović da on komentariše odluke Ustavnog suda, ko je Arnautović da on komentariše odluku Narodne skupštine?", pita Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

"Arnautović se na ovaj način svrstava na jednu stranu u jednom vrlo značajnom političkom procesu i sigurno to nije dobro za CIK", smatra i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Bivši član CIK-a Tihomir Vujičić kaže da je pojedinačnih istupa u medijima, njegovih nekadašnjih kolega bilo i ranije. Ali nikada ovako drakonski politički obojenih.

"On je ušao u polje ocjene ustavnosti i zakonitosti pojedinih odluka i zakona NS RS. To nije njegovo ovlaštenja po Izbornom Zakonu BiH", napominje Vujičić.

Po istom Zakonu, dileme ne bi smjelo da bude ni o zahtjevu Republičke komisije za sprovođenje Referenduma o 9. januaru.

U poglavlju 3 jasno je napisano da se Centralni birački spisak formira i koristi za potrebe organizacije i sprovođenje izbora, referenduma, opoziva izabranog funkcionera i izbore organa lokalne samouprave.

Јoš samo da Arnautović i Arnautovići čitaju zakone! A ne političke manifeste svojih mentora!