latinica  ћирилица
25/08/2016 |  07:38 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

"Kočićev dan u Beogradu"

Tradicionalna manifestacija "Kočićev dan u Beogradu", kao dio 51. Kočićevog zbora okupila je danas predstavnike vlada Srpske i Srbije, Zavičajnog društva "Zmijanje" iz Banjaluke i Udruženja Kočićevih zemljaka u Beogradu.
Beograd - Polaganje vijenaca na spomenik Petru Kočiću - Foto: SRNA
Beograd - Polaganje vijenaca na spomenik Petru KočićuFoto: SRNA

U Aleji velikana na Novom groblju, prislužene su svijeće i položeno cvijeće na grob Petra Kočića. Cvijeće je položeno i na spomenik narodnom tribunu, u Čuburskom parku.

Zamjenik gradonačelnika Beograda organizovao je prijem za ministra rada Srpske Milenka Savanovića i delegaciju grada Banjaluke.

Savanović je rekao da besmrtno djelo pisca Petra Kočića nadilazi okvire vremena u kom je stvarano, te da srpski narod u BiH i danas nalazi na otpor Sarajeva i neravnopravan odnos međunarodne zajednice kada pokušava da izrazi svoju volju na referendumu. Istakao je da je Kočićev "Јazavac pred sudom" i danas aktuelan baš kao i u vrijeme kada je pisan, a položaj srpskog naroda u BiH sličan kao pod austrougarskom okupacijom.

- Svjedoci smo u našoj sadašnjosti i realnosti koliko je prisutan taj neravnopravni odnos prema konstitutivnom narodu - koliko se zanemaruje činjenica da je volja naroda najjača i da je narod taj koji ima jedino pravo i mandat da donosi odluke - rekao je Savanović.

Savanović je istakao da političari iz Sarajeva, posebno oni iz SDA, kojima međunarodna zajednica daje vjetar u leđa, dovode u pitanje pravo Srba da se izjasne i na taj način ponižavaju čestiti srpski narod koji je svo svoje postojanje ugradio u borbu za pravdu, dostojanstvo i slobodu.

- Svjedoci smo, nažalost, da u očima velikih to nije tako, ali ja se nadam i živim u uvjerenju i dajemo svoj doprinos, kao institucija Vlada Srpske i kao narod, da ćemo jedinstveno da se izborimo - rekao je Savanović.

U Beogradu će u 19 časova biti održana svečana akademija "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji".