latinica  ћирилица
25/08/2016 |  09:37 ⇒ 17:36 | Autor: SRNA

Bratunac: Plastenička proizvodnja sadnice maline (VIDEO)

U rasadniku jagodičastog voća u bratunačkoj mjesnoj zajednici Kravica postavljena su dva plastenika površine po 100 metara kvadratnih u kojima će se u kontejnerima proizvoditi sadnice maline.
Bratunac - Postavljanje plastenika - Foto: SRNA
Bratunac - Postavljanje plastenikaFoto: SRNA

Direktor preduzeća "Malina - Bratunac", koje gazduje ovim rasadnikom, Marina Јovanović izjavila je da se u tom rasadniku postavlja i staklenik površine 200 metara kvadratnih u kome će se takođe, uzgajati sadnice jagodičastog voća.

"Na površinama izvan plastenika uzgajaćemo sadnice maline golih žila. Rasadnik je formiran u oktobru prošle godine i tada je zasađeno 13.500 sadnica maline od čega 10.000 sadnica vilameta i 3.500 sadnica mikera", pojasnila je Јovanovićeva.

Ona ističe da je sadni materijal sertifikovan i da je uvezen iz Švajcarske zahvaljujući donatorskim sredstvima Јapanske agencije za međunarodni razvoj.

"Očekujemo da će do oktobra ove godine stići, takođe sertifikovan, sadni materijal za još četiri hektara", rekla je Јovanovićeva.

Opština Bratunac je, u skladu sa odlukom Skupštine opštine da je malinarstvo strateško razvojno opredjeljenje ove lokalne zajednice, kupila zemljište za formiranje rasadnika sa ciljem stvaranja što boljih uslova za razvoj malinarstva.

Na ovaj način otvoreno je nekoliko novih radnih mjesta i pojeftinjena nabavka kvalitetnog sadnog materijala maline, čime će se zainteresovanim domaćinstvima pomoći da počnu ili prošire proizvodnju maline.