latinica  ћирилица
25/08/2016 |  10:41 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Novaković: Pravnim sredstvima boriti se za imovinu Srpske

Glavni pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković smatra da Republika Srpska može uložiti zahtjev za reviziju drugostepene presude Suda BiH o knjiženju imovine u Han Pijesku na svojinu BiH.
Han Pijesak - Foto: RTRS
Han PijesakFoto: RTRS

"Protiv ovakve odluke Suda BiH koja predstavlja pravni presedan možemo se boriti svim pravnim sredstvima, pa čak i do Strazbura da spasimo imovinu Republike Srpske", izjavila je Novakovićeva Srni, koja nije zvanično upoznata o drugostepenoj presudi.

Prema njenim riječima, da bi se imovina Republike Srpske mogla knjižiti, neophodno da se donese zakon kojim bi se regulisalo knjiženje imovine na entitete i BiH.

"U konkretnom slučaju tražilac izvršenja ove presude je Pravobranilaštvo BiH i nadamo se da će ono imati razumijevanja dok se ne postigne nekakav dogovor ili donese zakon na nivou BiH i da se onda govori o raspodjeli imovine", pojasnila je Novakovićeva.

Ona je dodala da bi prema tom zakonu imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske pripadala Srpskoj, dok bi imovina na teritoriji Federacije BiH pripadala tom entitetu u BiH.

Mediji prenose da je, nakon više od godine dana, Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo drugostepenu presudu prema kojoj Republika Srpska mora nekretnine koje čine objekti Ministarstva odbrane u Han Pijesku uknjižiti kao svojinu BiH.