latinica  ћирилица
25/08/2016 |  12:40 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Vlada FBiH: Doneseni zaključci na zahtjeve penzionera

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Mostaru donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve penzionerskih udruženja u Federaciji, te istakla da je saglasna da do petog u mjesecu budu osigurana sredstva za isplatu penzija.
Vlada FBiH (arhiva) -
Vlada FBiH (arhiva)

Vlada je saopštila da je zahtjev za garancije za isplatu penzija na postojećem nivou, bez obzira na priliv sredstava, prihvatljiv i biće sastavni dio novog Zakona o PIO.

Nakon dodatnih razmatranja zahtjeva da u novom zakonu bude propisan rast penzija prema troškovima života, odnosno rastu plata u FBiH, zaključeno je da on, prvenstveno, nije povoljan za same penzionere, kao ni Federaciju, i zato ovaj parametar ne omogućava uvijek rast penzija.

"U prošloj godini smo imali deflaciju i troškovi života su padali, te se takav podatak ne objavljuje u zvaničnim statističkim podacima, a vezivanje za rast plata je nerealno i nepouzdano", navodi se u saopštenju.

Zbog toga je predložena opšteprihvaćena formula, takozvani švajcarski model, prema kojoj se penzije usklađuju na godišnjem nivou, i to prema podacima u FBiH u prethodnoj godini. To usklađivanje se vrši prema procentu koji predstavlja rezultat zbira porasta stope realnog BDP-a i inflacije podijeljeno s dva.

Zahtjev za osiguranje isplate posmrtnina porodicama umrlih penzionera u cjelosti je prihvaćen i ugrađen u tekst nacrta zakona.

U skladu s finansijskim mogućnostima, prihvatljiv je i zahtjev za osiguranje sredstava za rehabilitaciju bolesnih i najugroženijih penzionera. U novi zakon biće ugrađena odredba koja će stvoriti osnov za primjenu dosadašnje prakse banjske rehabilitacije, uz napomenu da će ta materija biti razrađena posebnim pravilnikom.

Po pitanju zahtjeva za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja se prikupljaju od članarine penzionera, stav Vlade je da se odmah pristupi sačinjavanju izmjena zakona koji reguliše ovu materiju, kako bi bio stvoren osnov da udruženja penzionera budu oslobođena plaćanja poreza i doprinosa na ukupne prihode ostvarene, isključivo, po osnovu članarina, što isključuje prihode doznačene iz budžeta ili vanbudžetskih fondova.

U vezi sa zahtjevom za povećanje penzija za deset odsto svim penzionerima penzionisanim do 31. jula 1998. godine, Vlada je saglasna da se to razmatra u saradnji sa Savezom udruženja penzionera, nakon što bude stabilizovan Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno kada budu stečene potrebne finansijske mogućnosti, navodi se u saopštenju.