latinica  ћирилица
25/08/2016 |  14:19 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Petrić: Ispunjeni uslovi za dostavljanje izvoda biračkog spiska

Član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić izjavio je danas u Sarajevu da su ispunjeni uslovi za dostavljanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.
CIK BiH -
CIK BiH

"Treba ispuniti tri uslova - da postoji zakon a postoji, da postoji odluka nadležnog organa o primjeni zakona a to je odluka Narodne skupštine Republike Srpske i da postoji zahtjev nadležnog organa da se dostavi spisak a i to postoji", rekao je Petrić novinarima nakon sjednice CIK-a.

Prema njegovim riječima, CIK treba da odluči o ovom zahtjevu, a na odluku, kakva god bude, moguće je podnijeti žalbu Sudu BiH.

Petrić je izrazio nadu da će CIK odluku o zahtjevu Republičke komisije za provođenje referenduma donijeti početkom iduće sedmice, iako postoje zahtjevi da se izvod ne dostavi.

"Birački spisak je javni spisak, dokument koji je u skladu sa zakonom i koji je dostupan onima koji primjenjuju zakone. Mi nemamo ovlaštenja da ga po svom nahođenju nekome damo ili ne damo, nego moramo da postupamo po zakonu", istakao je Petrić.

Odgovarajući na prijetnje o krivičnom gonjenju članova CIK-a i opštinskih izbornih komisija u slučaju ustupanja biračkih spiskova vlastima Republike Srpske u svrhu organizovanja referenduma o Danu Republike, Petrić je rekao da to na njega ne može djelovati.

"Glasaću i ponašaću se u skladu sa zakonom", poručio je Petrić.

Kada je riječ o povećanju broja registrovanih birača u BiH koji ne odgovara demografskim kretanjima, Petrić je rekao da treba sačiniti analizu koja će vratiti integritet Centralnom biračkom spisku.

"Mi znamo da smo u demografskoj defanzivi, da je 30.000 manje novih 18 godišnjaka koji stiču pravo glasa", naveo je Petrić, ističući da je u roku od dvije godine, od raspisivanja prošlih do ovih izbora, na biračkim spiskovima 70.000 novih glasača.

Prema njegovim riječima, od dana raspisivanja izbora do danas birački spisak narastao je za 17.000 birača.

"Moramo zajedno sa institucijama koje nas tehnički opslužuju, svih koji su involvirani u birački spisak da napravimo analizu i vidimo šta je sa tim", rekao je Petrić.

On je upozorio da se broj birača upisanih u birački spisak strelovito približava broju popisanih stanovnika, iako se, istakao je, "zna da su popisani mnogi koji su ikada hodili ovom zemljom i mnogi koji nikada nisu kročili u nju".

"Birački spisak je osnov legitimnosti svih izbora", zaključio je Petrić.