latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:26 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

24 godine Saveza sindikata, godišnjica dočekana bez kolektivnog ugovora (VIDEO)

Savez sindikata Republike Srpske obilježava 24 godine postojanja. Na dan kada su osnovani uputili su zahtjev socijalnim partnerima da u septembru potpišu opšti kolektivni ugovor.
Sindikat - Foto: RTRS
SindikatFoto: RTRS

Dok su sindikalci mišljenja da su zbog toga ugrožena radnička prava, poslodavci smatraju da nisu u pravu. Ono što je zajedničko svim socijalnim partnerima-i sindikatu,i pospodavcima i Vladi jesu samo izjave da su spremni za nastavak pregovora. 

U Savezu sindikata obilježavaju 24 godine postojanja, ali kažu razloga za slavlje nema. Podsjećaju da je osam mjeseci od donošenja novog zakona o radu, a još nije dogovoren opšti kolektivni ugovor.

Smatraju da za to nisu krivi. Tvrde da je cilj pojedniih socijalnih partnera bio da dokument koji konkretnije određuje prava radnika,ne bude potpisan. Dok su poslodavci odlučili da donesu pravilnike o radu dok ne bude usaglašen kolektivni ugovor,sindikat smatra da je to nezakonito.

- Ne mogu se pravilnicima uređuivati prava radnika to je mimo ustava, kaže Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikat smatra da Republika Srpska mora da dobije opšti kolektivni ugovor sljedećeg mjeseca.Od Vlade traže da obezbijede uslove za to.

Iz izvršne vlasti kažu da su samo jedan od socijalnih partnera,koji će poštovati dogovor druga dva partera,ali i insistirati na njihovom dogovoru.

- Vlada neće čekati na poziv, iniciraćemo sastanke socijalnih partnera, naglasio je Anton Kaispović, potpredsjednik Vlade Srpske.

A jaz socijalnih partnera,čini se, mogao bi biti i veći nakon rođendanskog sastanka na koji je sindikat pozvao poslodavce ,ali se ovi nisu odazvali.

Dok se čeka potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora,pojedini sindikati potpisali su granske. Ti dokumenti biće podložni reviziji ako ne budu usaglašeni sa kolektivnim ugovorom, čije donošenje još nije na vidiku.