latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:38 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Beograd, sjećanje na Kočića važno za očuvanje srpskog identiteta (VIDEO)

Povodom stogodišnjice smrti velikog pisca, pjesnika i narodnog tribuna Petra Kočića i tradicionalne manifestacije “Kočićev dan u Beogradu” ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović u ime Vlade Republike Srpske položio je vijence na grob Petra Kočića u Aleji velikana i pred Kočićev spomenik u Čuburskom parku.
Sastanak Savanovića i Mladenovića - Foto: SRNA
Sastanak Savanovića i MladenovićaFoto: SRNA

Besmrtno djelo Kočića nadilazi okvire vremena u kom je stvarao. Veliki pisac je kroz kratak, ali stvaralaštvom ispunjen život, pokazao kako se brani sloboda i otadžbina, rekao je ministar Milenko Savanović.

- Kočić je dao nemjerljiv doprinos u svom životu i djelima i ta djela žive u nama . Ona su utkana i na neki način u strukturi naše ličnosti i tu je ta veličina Kočićevog djela i njega kao patriote, istakao je Savanović.

Beograd se smatra drugim domom Petra Kočića. U njemu je pisac završio obrazovanje i živio do kraja života. Beograd mu je podigao spomenik, a mnoge škole širom Srbije nose Kočićevo ime.

- Petar Kočić je ostavio iza sebe jedan bogat umjetnički opus i rad i to je nešto što označava jednu epohu borbe srpskog naroda za svoj identitet i za svoju slobodu, rekao je Andreja Mladenović, zamjenik gradonačelnika Beograda

U Udruženju književnika večeras u 19 časova biće održano književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" na kojem će učestovati pisci iz Srpske i Srbije.