latinica  ћирилица
25/08/2016 |  16:02 | Autor: SRNA

Popović: Niko ne može da spriječi volju naroda Srpske

Akademik Vitomir Popović izjavio je u Beogradu da volju naroda Republike Srpske da izađe na referendum ne mogu spriječiti nikakve političke odluke, prijetnje niti iznude i da će se srpski narod izboriti za slobodu u punom kapacitetu, a "ako Bog da uskoro i za nezavisnost Republike Srpske".
Vitomir Popović - Foto: SRNA
Vitomir PopovićFoto: SRNA

Popović, koji je predsjednik Zavičajnog udruženja "Zmijanje", rekao je da je situacija u BiH danas preslikana kao u vrijeme kada je na tim prostorima stvarao i o sudbini svog naroda i njegovom otporu austrougarskom okupatoru pisao veliki Petar Kočić.

"I onda, kao i danas Srbi se bore da ostanu svoji na svome. Onda ste imali Benjamina Kalaja - Austrijanca, koji je nametnut od Austro-ugarske, a danas imate Valentina Incka i druge predstavnike međunarodne zajednice koji hoće da nas skrenu sa našeg puta, da nam kažu da nemamo prava koja ima sav civilizovan i kulturan svijet", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, postoji uporno nastojanje da se "Srbi natjeraju da žive sa onima koji neće da žive sa njima".

"Mnogo štošta je preslikano iz Kočićevog doba. Ako hoćete da sagledate /vrijeme/ iz njegovih pripovjedaka `Јazavac pred sudom` i `Sudanije` pogledajte kako danas radi Ustavni sud BiH, Sud BiH. Stranci su bili ti i koji su sudili i tužili i donosili odluke i sprovodili te odluke. Mi se borimo protiv toga i mi moramo uspjeti u tome jer drugog puta nemamo", rekao je Popović.

On je, sa pozicije bivšeg potpredsjednika i sudije Ustavnog suda BiH, pojasnio da taj sud apsolutno nema nadležnost da se bavi pitanjima koja spadaju u nadležnost Ustavnog suda Republike Srpske, odnosno ne može da preispituje odluke koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"On može da ocijeni da li je neki zakon u skladu sa Ustavom BiH, a kada je riječ o takozvanim opštim aktima i odlukama Skupštine i Vlade Srpske, on tu nema nikakve nadležnosti. Јoš u vrijeme dok sam ja bio u Ustavnom sudu BiH tamo su na ocjenu ustavnosti dostavljene neke odluke kantonalnih vlada i sud se proglasio nenadležnim za to", pojasnio je Popović.

Prema njegovim riječima, ukoliko o pitanju referenduma, koji je zakazan za 25. septembar u Republici Srpskoj ne bi bilo politizacije, sve bi bilo jasno, a ukoliko se politika umiješa kao što se umiješala u ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske 9. januara, samo zato što on pada na crkveni praznik Sveti Stefan, onda to može da dovede u pitanje sam opstanak Ustavnog suda BiH.

"Mislim da bi to dovelo u pitanje opstanak Ustavnog suda BiH jer je očigledno da bi on postao politička institucija, ali mi tu odluku ne bi poštovali. Mi smo referendum raspisali i mi ćemo izaći na referendum, da se kao sav kulturan i civilizacijski svijet izjasnimo o tome. Sada o danu Republike Srpske, a poslije i o ostalim pitanjima", rekao je Popović.

On je poručio da je siguran da odgađanja referenduma neće biti kao što je siguran da niko u Republici Srpskoj nema prava da se bavi tim odgađanjem.

"Ako je donesena odluka Narodne skupštine, onda ona predstavlja volju srpskog naroda i Republike Srpske, a volju naroda niko i ništa ne može spriječiti", zaključio je Popović.