latinica  ћирилица
25/08/2016 |  17:50 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Zvizdić: Milanovićev govor mržnje podiže tenzije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić osudio je govor mržnje lidera SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića, koji se neprimjereno izjašnjavao o BiH i "negirao njenu državnost", čime je stvorio dodatne tenzije i podstakao negativne predrasude koje mogu imati dalekosežne posljedice.
Denis Zvizdić   (Foto:faktor.ba) -
Denis Zvizdić (Foto:faktor.ba)

Zvizdić u otvorenom pismu Milanoviću, koji je i bivši predsjednik hrvatske Vlade, navodi da je lično, kao i građani BiH, bio više nego iznenađen njegovim neodmjerenim izjavama i nedoličnim komentarima kojima, negira državnost BiH, te vrijeđa i omalovažava sve njene građane koji su ga više puta srdačno ugostili, iako je dolazio, "ne zbog ljubavi prema BiH ili bilo kojem njenom narodu, nego očito iz političkih, odnosno predizbornih ciljeva".

Zvizdić smatra da je Milanovićeva egocentričnost nadvladala logiku društvene, ekonomske i političke saradnje neophodne za prosperitet neraskidivo povezanog regiona, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Iskazujući ovakve i slične, krajnje neprimjerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupili od vrijednosti koje bi trebalo da baštinite i promovišete kao neko ko pretenduje da ima lidersku poziciju u Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU", ističe Zvizdić.

On smatra da Milanović od razumijevanja i solidarnosti ide ka aroganciji i omalovažavanju, od tekovina antifašizma ka ushićenju što mu je đed bio ustaša, od reformskih procesa ka licitiranju suverenitetom BiH, od očekivane i tradicionalne podrške susjedima bavi se prizemnim insinuacijama i podmetanjima.

"Ne znam da li je i Vaše porijeklo iz BiH - ako jeste onda su Vaše izjave dodatno tragikomične", naglašava Zvizdić.

On se nada da su ove Milanovićeve izjave bile ništa više nego predizborni lapsusi i ističe da ne bi želio da povjeruje da o BiH - prvom i najbližem susjedu, zaista misli to što je na nekom tajnom sastanku rekao.

"Јer, to bi značilo da jeste i da ćete ostati usamljeni u pokušaju da izbrišete vjekovne prijateljske veze između BiH i Hrvatske, da pregazite osnovne vrijednosti dobrosusjedstva, međusobnog razumijevanja i saradnje, i na kraju da zanemarite principe solidarnosti i ravnopravnosti koje baštini i stranka kojoj ste na čelu", konstatuje Zvizdić.

Zagrebački "Јutarnji list" objavio je tajne snimke sastanka Milanovića sa predstavnicima ratnih veterana tokom kojeg nije birao riječi o Srbiji, nazvavši je "šakom jada", nakon čega je prešao na BiH.

"BiH nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati... Јa bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje sa Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima...", rekao je Milanović.