latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:14 ⇒ 22:02 | Autor: TANЈUG

Norveška pomirila vladu Kolumbije i gerilce poslije 52 godine

Uz pomoć norveških mirotvoraca okončan je 52-godišnji gerilski rat između kolumbijske vlade i ljevičarske gerilske grupe FARC, saopštila je ambasada Norveške u Srbiji.

Nakon četiri godine pregovaranja, Vlada Kolumbije i Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) su 25. avgusta potpisale mirovni sporazum obavezujući se da prekinu sukobe i grade stabilan i trajan mir.

Dvije strane objavile su da su postigle dogovor da će prekinuti sukobe i graditi stabilan mir, u zajedničkoj izjavi koju su pročitali predstavnici Kube i Norveške, posrednika u pregovorima koji su se vodili od decembra 2012.

"Postigli smo konačni dogovor... za prekid sukoba i gradnju stabilnog i trajnog mira u Kolumbiji", rekao je kubanski predstavnik Rodolfo Benitez, čitajući izjavu prije nego su sporazum potpisali glavni pregovarači pobunjenika i vlade, prenijele su agencije.

Mirovni sporazum podrazumijeva demobilizaciju FARC-a i obustavljanje narko poslova, kojima je finansirana borba, kao i priključivanje pravnim i političkim procesima.

S druge strane, vlada te zemlje treba da razvije program rješavanja nejednakosti u ruralnom sektoru.

Dogovor obuhvata i reparaciju žrtava i uspostavljanje sistema tranzicione pravde za zločine počinjene tokom višedecenijskih sukoba u kojima je poginulo najmanje 220.000 ljudi, nestalo desetine hiljada, dok su milioni napustili svoje domove zbog nasilja.

Mirovni pregovori između dve vlade - Kolumbije i FARC-a započeli su oktobra 2012. u Oslu. Norveška i Kuba su bile "garanti" razgovora sve vrijeme trajanja pregovora.

Mirovni sporazum mora još u Kolumbiji da bude priohvaćen na referendumu, čime bi postao i zakonski validan.

Američki predsjednik Barak Obama čestitao je telefonom kolumbijskom predsjedniku Huanu Manuelu Santosu na finalizaciji mirovnog sporazuma, ocijenivši da je riječ o istorijskom danu za zemlju, objavila je Bijela kuća.