latinica  ћирилица
26/08/2016 |  09:19 | Autor: sputniknews.com

Rusija i Bjelorusija usaglasile cijenu gasa?

Rusija i Bjelorusija unaprijed su dogovorile novu šemu formiranja cijena ruskog gasa poslije serije sastanaka na nivou nadležnih ministarstava, piše list "Komersant".

"Umjesto formule cijene u dolarima u potpunosti će se primjenjivati rublja na osnovu prosječne cijene gasa u Rusiji pomnožene sa stopom rasta. Kao rezultat toga, gas će za Minsk pojeftiniji 2017. godine za oko 30 odsto, do šest hiljada rubalja za hiljadu kubnih metara. Zatim će cijena gasa u Rusiji i Bjelorusiji nastaviti da konvergira, a do 2025. godine će se izjednačiti, kada bi trebalo da proradi jedinstveno tržište električne energije dvije zemlje", navodi list.

Ranije je potpredsjednik vlade Rusije Arkadij Dvorkovič izjavio da je Rusija zbog neisplaćivanja za isporuke gasa odlučila da smanji isporuku nafte Bjelorusiji. Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da je dug Bjelorusije za ruski gas za prvu polovinu 2016. godine dostigao 270 miliona dolara.

Ministar energetike Bjelorusije Vladimir Potupčik rekao je da Bjelorusija nema dug prema "Gaspromu". Kompanija "Gasprom transgas Bjelorusija" (kćerka kompanija "Gasproma" koja isporučuje gas Bjelorusiji) podnijela je tužbu u međunarodni arbitražn sud u vezi sa neplaćanjem privrednih subjekata Republike za ruski gas. Potpupčik je istakao da Bjelorusija smatra pravednom cijenu za gas koji se isporučuje iz Rusije u razmjeri od 73 dolara za hiljadu kubnih metara. Ministar je naglasio da bjeloruska strana "ne govori o popustu na gas, već o tržišnim jednakim cijenama".

Ruski ministar Novak rekao je da je sadašnja cijena za isporuku ruskog gasa u Bjelorusiju 132 dolara za hiljadu kubnih metara.