latinica  ћирилица
26/08/2016 |  10:23 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Zašto je Ministarstvo odbrane BiH dobilo revizorsko mišljenje s rezervom? (VIDEO)

Ministarstvo odbrane BiH i za 2015. godinu dobilo je revizorsko mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

U instituciji koja raspolaže sa oko 30 odsto od ukupnog budžeta BiH, greške se ponavljaju kod sprovođenja javnih nabavki, neefikasnom sistemu unutrašnje kontrole, troškova zaposlenih i evidenciji vojne imovine.

Ministarstvo odbrane BiH i dalje je opterećeno neokončanim sudskim sporovima, a pitanje je da li će višegodišnji kapitalni projekat, remont helikoptera, biti realizovan i ove godine.

Raspoloživi budžet ovo ministarstvo uglavnom koristi za isplate plata i drugih naknada, a pri tom su pripadnici Oružanih snaga nezadovoljni stanjem u kasarnama i statusom vojnika do 35 godine, nakon čega nemaju osiguranu budućnost, pa sve češće odlaze.

Iz budžeta od 286 miliona KM na bruto plate i naknade za više od 10 hiljada zaposlenih utrošeno je čak 191,7 miliona KM, dakle 89 odsto raspoloživih sredstava. Razlog je kažu fiskalno ograničenje ukupnog bh. budžeta.

 - Dok god je takva situacija, mi nećemo moći popraviti tu stranu budžeta, a želja je da bude povoljnije - kaže Miroslav Cabo, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet.

Јedno su želje, ali na putu mogućnostima da se ostvare, ispriječilo se više od 10 hiljada ljudi na "jaslama" ove institucije. Stoga se priželjkuje i više novca na raspolaganju, odnosno dva odsto bruto nacionalnog dohotka, za razliku od dosadašnjih 0,9 odsto.

- Odbrana nije skupa, mir je najveća investicija - kaže ministarka odbrane, Marina Pendeš.

Nagovještava se da je Predsjednistvo BiH postiglo politički dogovor o 800 pripadnika oružanih snaga manje, što će tek ovlaš smanjiti personalne izdatke

- Fino su nam u NATO štabu u Briselu jednom rekli, imate dvije mogućnosti da popravite stanje odbrane - ili da smanjite vojsku ili da tražite nekog ko će vam pokloniti novac, što nije realno - kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Preglomazan je broj vojnika, a u Ministarstvo odbrane i ne štede. 51,5 miliona na naknade zaposlenih, od čega na putne troškove 3,5 miliona, prevoz i gorivo 1,4 , a mada su izdaci za korištenje mobilnih telefona niži za 9 odsto u odnosu na 2014, plaćeni su enormnih 145 miliona KM. Za reprezentaciju više od 373 hiljade, a iznos je prekoračen za 43,5 hiljada KM.