latinica  ћирилица
26/08/2016 |  10:31 | Autor: SRNA

Odalović: Ako su ozbiljno shvatili Bajdena, formiraće SZO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da će Zajednica srpskih opština biti brzo formirana ako Priština ozbiljno shvati potpredsjednika SAD DŽozefa Bajdena i ako je iskrena, dok u suprotnom formiranje Zajednice neće ići lako.

Prema njegovim riječima, ZSO je "kost u grlu Prištini i onima koji su Srbiju uveli u dijalog" uz obećanje da će biti formirana i baviti se pitanjima od životnog značaja za srpsku zajednicu, ali i institucionalnim vezama sa Srbijom.

Odalović je kritikovao zahtjeve predstavnika SAD i Velike Britanije na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koji su naveli da bi Savjet bezbjednosti trebalo da se bavi važnijim pitanjima i u skladu sa tim da razmatra izvještaje o stanju na Kosovu i Metohiji svakih šest, a ne svaka tri mjeseca kao do sada.

On je ocijenio da članicama Savjeta bezbjednosti UN koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova ne odgovara da čuju na koji način je formirana i na kojim temeljima počiva ta "država".

Odalović je podsjetio i da Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN predviđa obavezu izvještavanja o stanju na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da Srbiju očekuje dinamičan period u primjeni sporazuma sa Prištinom, a da su, osim ZSO koja je i najveći kamen spoticanja, problem i pregovori o energetici i telekomunikacijama.

Prema njegovim riječima, energetika i telekomunikacije su problem jer Priština putem ta dva pitanja pokušava da riješi pitanje imovine, na perfidan način.

Odalović je naglasio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, kao i da insistira da se otvore razgovori o imovini.