latinica  ћирилица
26/08/2016 |  11:57 | Autor: SRNA

Ruska inspekcija još bez zvaničnog odgovora

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i nadležne entitetske inspekcije još nisu dobile nikakav zvaničan dokument u vezi sa rezultatima kontrole proizvođača voća i povrća u BiH koju su obavili ruski inspektori prošle sedmice, rečeno je u ovom ministarstvu.
Voće - Foto: SRNA
VoćeFoto: SRNA

"Zbog toga ne možemo ni da potvrdimo niti da demantujemo pojedine medijske spekulacije", rekao je portparol Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Kosta Petrušić.

"Dnevni avaz" objavio je danas da "privremena zabrana izvoza voća i povrća iz BiH na tržište Ruske Federacije ostaje na snazi do daljeg, tačnije dok se ne otklone ozbiljni nedostaci koje je ustanovila ruska inspekcija tokom svoje kontrole u BiH".

Nakon što je uslijedila zabrana izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju, ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor "Roseljhoznadzor" boravila je u BiH od 17. do 20. avgusta s ciljem upoznavanja sa sistemom kontrole i nadzora u lancu proizvodnje voća i povrća u BiH.