latinica  ћирилица
26/08/2016 |  13:00 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Vlada Italije: Dodatna sredstva pogođenima zemljotresom

Vlada Italije izdvojiće dodatna sredstva za pomoć ljudima koji su pogođeni zemljotresom u centralnom dijelu zemlje, pored 50 miliona evra koje je inicijalno odvojila u te svrhe, rekao je danas ministar za životnu sredinu Đan Luka Galeti.

Iznos od 50 miliona evra "nisu sva sredstva" koja će Vlada izdvojiti, rekao je Galeti i dodao da će država procijeniti iznos štete sa gradonačelnicima i regonima i potom intervenisati dodatnim fondovima, prenosi ANSA.

Prema posljednjim informacijama, u zemljotresu je poginulo 268 ljudi i sve je manje nade de će još neko biti pronađen živ u ruševinama. Povrijeđeno je oko 400 osoba, a najteže je pogođen grad Amatriče.

Prve sahrane žrtava najavljene su za sutra, a prisustvovaće im predsjednik Italije Serđo Matarela.

Galeti je rekao da su vlasti fokusirane na raščišćavanje puteva u pogođenim gradovima i naseljima, kako bi se omogućilo "minimalno funkcionisanje života".

On je dodao da se radi i na zaštiti istorijskog i umjetničkog blaga, čak i ako je riječ o ruševima, jer se taj materijal može iskoristiti za obnovu.

"Malo je objekata koji se mogu koristiti za stanovanje i postoji rizik na okolnom zemljištu. I dalje ćemo pratiti situaciju", rekao je italijanski ministar.

On je naglasio da će ubuduće privatni i državni objekti morati da se grade na način da budu otporniji na seizmičke potrese i da je potrebno usvojiti desetogodišnji plan gradnje za javne objekte.