latinica  ћирилица
26/08/2016 |  13:17 | Autor: SRNA

Šarović: Ostaje zabrana izvoza u Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da BiH još neće moći da izvozi poljoprivredne proizvode u Rusku Federaciju jer su ruski fitosanitarni inspektori prilikom analize proizvodnih pogona u BiH našli brojne nepravilnosti.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

On je rekao da zvanični izvještaj analize ruskih inspektora još nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

"Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih lica u lancu trgovine, ali i u načinu pakovanja proizvoda", istakao je Šarović za portal "Kliks".

On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

Prema njegovim riječima, adresirane su i institucije koje su najodgovornije za takvo stanje.

"Sljedeće sedmice odmah ćemo preduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve proporuke uputićemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", naglasio je Šarović.

Ruska Federacija početkom augusta donijela je privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora.

Nakon pregovora, ruski inspektori su od 18. do 20. augusta boravili u BiH, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i firmi koje izvoze robu na tržište Rusije.