latinica  ћирилица
26/08/2016 |  15:31 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Ministar Mirjanić obišao pogone banjalučke "Vitaminke" (VIDEO)

Budućnost izvoza u Rusiju još je nepoznata, a prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića, ruski inspektori su pronašli brojne nepravilnosti, zbog kojih će zabrana izvoza najverovatnije ostati na snazi.
Ministar Stevo Mirjanić obišao pogone banjalučke "Vitaminke" - Foto: RTRS
Ministar Stevo Mirjanić obišao pogone banjalučke "Vitaminke"Foto: RTRS

Oko 690 tona voća i povrća ostalo je kao tržišni višak, a proizvođačima je nuđena, kako kažu, potcjenjivačka cijena. Ministar poljoprivrede i šumarstva, Stevo Mirjanić naveo je da Vlada Srpske razgovarala sa pojedinim prerađivačama te da je većina otkupa riješena. Vitaminka je otkupila 30 odsto više jabuke, šljive i krastavaca.

Zvanični izvještaj ruskih inspektora još nije stigao, ali je, tvrdi Mirko Šarović, jasno da su utvrđene brojne nepravilnosti. Za federalne medije izjavio je da su locirani nedostaci u radu fitosanitarnih inspekcija te prisustvo trećih lica u lancu trgovine i pakovanja, zbog kojih će zabrana i dalje ostati na snazi.

"Sljedeće sedmice odmah ćemo preduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve proporuke uputićemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", rekao je Mirjanić.

Resorni ministar kaže da još nema informacije o odluci Ruske Federacije.

S obzirom na to da su tržišni viškovi u Srpskoj veći od 700 tona, prerađivači su vidjeli priliku da jeftino dođu do voća i povrća. Dio proizvođača od minusa je spasila Vitaminka, otkupljujući više nego što joj treba.

"Mislim da naši poljoprivredni proizvođači treba da budu robni proizvođači, da se institucionalno organizuju i da mogu garantovati ono što ugovorimo, jer ne smijemo dozvoliti da samo u slučajevima idealnih vremenskih prilika imamo zagarantovane količine", rekao je generalni direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić.

Mirjanić je istakao da Republika Srpska, odnosno Vlada i resorno ministarstvo, daju punu podršku prerađivačima, pogotovo onim koji svojom proizvodnjom ostvaruju značajne efekte na izvoznim tržištima.

U narednim sedmicama, kako je naveo Mirjanić biće isplaćen i dio od četiri miliona maraka podsticaja za prošlu godinu koji se duguju, dodajući da nijedan poljoprivrednik neće ostati bez subvencija.