latinica  ћирилица
26/08/2016 |  15:45 | Autor: RTRS

Novi Grad: Rapidan pad broja upisanih prvačića

Pripreme za početak nove školske godine obavljaju se u četiri osnovne škole na području Novog Grada. U odnosu na proteklu školsku godinu, evidentno je smanjenje broja upisanih prvačića. To dovodi do zatvaranja nekih područnih škola.
Prvačići (Foto:abc.ba) -
Prvačići (Foto:abc.ba)

Nastavu u Osnovnoj školi "Sveti Sava "u Novom Gradu pohađaju uglavnom učenici iz gradskog područja i dva prigradska naselja. Ove godine imaju samo jedno odjeljenje prvačića.

"U odnosu na proteklu školsku godinu imamo dva odjeljenja manje. Ove školske godine prvi put smo upisali samo jedno odjeljenje prvog razreda u centralnoj školi", rekla je pedagog škole Lahorija Јoka Ostojić.

U četiri osnovne škole na području Novog Grada 12 odsto je manje prvačića u odnosu na proteklu školsku godinu.

"Ove godine upisano je ukupno 169 prvačića, a lani ih je bilo 193. Dakle, za 24 učenika je upisano manje. Rapidan pad se osjetio u Osnovnoj školi"Sveti Sava", istakao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Borivoje Јapundža. 

Smanjenje broja prvačića utiče i na racionalizaciju područnih škola. Protekle školske godine sa radom je prestala škola u Trećoj Čađavici, a ove u Gornjim Agićima.