latinica  ћирилица
26/08/2016 |  16:22 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

U Dubrovniku potpisan Memorandum o jadransko-jonskom gasovodu

U Dubrovniku je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje Јadransko-jonskog gasovoda. Memorandum su potpisali ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić sa hrvatskim i albanskim kolegama Tomislavom Panenićem i Ilirom Bejtjaem i izvršnim direktorom državne naftne komapnije Azerbejdžana SOCAR Muradom Hejdarovim.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije saopšteno je da je Kavarić učestvovao na "Dubrovnik forumu 2016" u Hrvatskoj, gdje je govorio u okviru panela "Јačanje energetske sigurnosti EU: povezivanje tri mora" o temi "Benefiti regionalne energetske saradnje".

"IAP je jedini način gasifikacije za Crnu Goru. Zbog toga smo spremni da kao Vlada učinimo sve da ubrzamo i uspješno realizujemo ovaj projekat. Njegova realizacija može biti odličan primjer regionalne saradnje i pokazati kako možemo biti uspješni kada radimo zajedno", rekao je Kavarić i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji, između ostalog, podrazumijeva uspostavljanje jedinice za upravljanje projektima kojoj će stalni zemlja domaćin biti upravo Crna Gora.

Hrvatski ministar Tomislav Panenić rekao je da će Јadransko-jonski gasovod biti generator energetske stabilnosti regiona, a potpisivanje Memoranduma o saradnji garantuje dalju realizaciju svega potrebnog u nacionalnim zakonodavstvima.

Izvršni direktor naftne kopmpanije SOCAR-a za Balkan Murad Hejdarov rekao je da je cilj njegove kompanije spajanje Kaspijskog i Јadranskog mora, te da vjeruju da će se sve realizovati prema planu.

Tema ovogodišnjeg Dubrovnik foruma bila je "Јačanje Evrope: Povezivanje sjevera i juga", a učestvovali su predsjednici, ministri i ostali visoki zvaničnici iz Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH, Poljske, Litvanije, Moldavije, Rumunije, Mađarske, zatim visoki predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici energetskih kompanija iz nekoliko zemalja.

ŠAROVIĆ: BiH ZAINTERESOVANA ZA IZGRADNjU ЈADRANSKO-ЈONSKOG GASOVODA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je na Dubrovačkom forumu da je BiH zainteresovana za izgradnju Јadransko-jonskog gasovoda koji bi joj omogućio snabdijevanje gasom.

Šarović je istakao da bi to unaprijedilo konkurentnost i sigurnost snabdijevanja ovim energentom, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je izrazio očekivanje da će glavna trasa ovog gasovoda jednim dijelom prolazitu kroz BiH, najmanje u neumskom zaleđu.

Šarović je uzakao na značaj regionalnog pristupa i iskorištavanja hidroenergetskog potencijala rijeka Drine i Trebišnjice.

On je rekao da bi projekat Hidroelektrane Dubrovnik dva veoma brzo mogao da počne da se realizuje u saradnji BiH i Hrvatske.

Šarović je govorio na Dubrovačkom forumu o temi "Benefiti regionalne energetske saradnje" u okviru panela "Јačanje energetske sigurnosti EU".