latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:11 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Omladina "Uspješne Srpske" protestovala zbog eko deponije u Bijeljini

Omladina Pokreta Uspješne Srpske protestovala je ispred regionalne deponije Eko dep u Bijeljini zbog propusta koji su načinjeni prilikom njene izgradnje. Deponija je izgrađena prije šest godina, a da nije izgrađen dio za reciklažu i spalionica, a već duže vrijeme okolinom se širi nesnosan smrad.
Protesti Uspješna Srpska - Foto: RTRS
Protesti Uspješna SrpskaFoto: RTRS

Regionalna eko deponija predstavlja klasičan primjer politizacije aktuelne lokalne vlasti u Bijeljini, jer je izgrađena na loš način, smatraju mladi pokreta Uspješna Srpska, zbog čega su danas održali protest.

"Oni su nam obećali zeleni pojas, fabrike za preradu smeća, spalioniocu za organski otpad i to da će priroda u Bijeljini biti zaštićena. Svjedoci smo da ništa od toga nije urađeno. Te projekte koje su oni počeli da rade jako loše rade. Mi ćemo na to da skrenemo pažnju sve u cilju da naš grad bude bolji", kaže Ljubica Јović, član predsjedništva aktiva mladih Pokreta Uspješna Srpska.

Kandidat za gradonačelnika pokreta Uspješna Srpska Zlatko Maksimović kaže da je eko deponija sve samo ne ekološka. To je, ističe, sramota za Bijeljinu, jer pored nepodnošljivog smrada koji se širi gradom, Eko deponija pravi i gubitke, a kao posljednji primjer navodi da je grad Bijeljina prije par mjeseci morao da plati 150 hiljada maraka duga, odnosno kredita eko depa.

Iz eko depa kažu da ne bježe od odgovornosti i da u skladu sa mogućnostima svake godine rade na smanjenju širenja neprijatnih mirisa. Prije dvije godine u rad je pušten sistem za prikupljanje i sagorijevanje deponijskog plina, izgrađen je i prečistač za procijedne vode.