latinica  ћирилица
27/08/2016 |  08:55 | Autor: Agencije

SB UN oštro osudio probe u Sjevernoj Koreji

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija strogo je osudio četiri probe balističkih raketa koje je Sjeverna Koreja izvela u julu i avgustu, nazvavši ih "teškim kršenjima" zabrane svih aktivnosti vezano za balističke rakete koju je ta organizacija usvojila, a zvanični Pjongjang je jutros izrazio ljutnju zbog diskusije u Savjetu bezbjednosti UN.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: Screenshot
Savjet bezbjednosti UNFoto: Screenshot

U saopštenju koje je sinoć usvojilo svih 15 članica Savjeta, navedeno je da testiranja balističkih raketa koje izvodi Sjeverna Koreja doprinose razvoju korišćenja nuklearnog oružja i povećavaju tenzije.

Savjet je izneo "veliku zabrinutnost" zbog toga što je zvanični Pjongjang izvršio pomenute probe nakon šest prethodnih testova balističkih raketa između aprila i juna, što "predstavlja flagrantno kršenje" višestrukih poziva Savjeta bezbjednosti UN Pjongjangu da prekine sa tim lansiranjima, kao i sa nuklearnim probama, budući da se time krše rezolucije Savjeta.

Osim toga, SB je pozvao sve države članice UN-a da "udvostruče napore" u primjeni sankcija protiv zvaničnog Pjongjanga, uključujući najoštrije mjere uvedene u posljednje dvije decenije, koje je Savjet izglasao u martu.