latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:57 ⇒ 15:13 | Autor: SRNA

Malešević ispratio djecu sa Kosmeta

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ispratio je u Banji Dvorovi kod Bijeljine 450 djece sa Kosova i Metohije koja su boravila u gradovima i opštinama Srpske od 20. avgusta.
Malešević, ispraćaj djece sa Kosmeta - Foto: SRNA
Malešević, ispraćaj djece sa KosmetaFoto: SRNA

"Veoma je važno da se uspostavljaju prijateljstava između Srba iz Republike Srpske i Srba sa Kosmeta. Ona su mnogo jača među djecom nego među odraslima, i zato danas vidimo i suze zbog rastanka", rekao je Malešević u Banji Dvorovi.

On je naglasio da je važno da djeca sa Kosmeta osjete u Srpskoj šta znači kretati se slobodno, bez pratnje koju na Kosovu moraju da imaju čak i do prodavnice.

"Želio bih da što više đece učestvuje u ovom projektu i potrudićemo se da sljedeće godine pozovemo veći broj njih", rekao je Malešević.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da je ovo peti put da đeca sa Kosova u okviru projekta "Spojimo djecu sa Kosmeta i Republike Srpske" dolaze u Srpsku.

"Ovaj projekat mora biti masovniji. Već u septembru sastaćemo se sa direktorima svih osnovnih škola Republike Srpske koji su učestvovali u ovoj akciji i tada ćemo pozvati i druge opštine da se priključe, jer nas sljedeće okupljanje očekuje 17. juna naredne godine", dodao je Arlov.

Milica Mijatović iz Novih Dvorova prvi put je primila u svoju porodicu dječaka sa Kosova.

"Imam troje djece, a primili smo na sedam dana dječaka Bogdana Simonovića. Mogu reći da smo se srodili za ovako kratko vrijeme i bili bismo srećni kada bi nas posjetio i naredne godine", navela je Mijatovićeva.

Dvanaestogodišnji Simonović dodao je da na Kosmet nosi lijepe uspomene iz Novih Dvorova i Bijeljine.

"Sa drugovima sam išao u grad i na bazene i bilo nam je prelepo", rekao je Simonović.