latinica  ћирилица
28/08/2016 |  09:10 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Suva Reka- Albanski ekstremisti nisu dozvolili Srbima da prođu (VIDEO)

U Mušutištu kod Suve Reke ponovo su se sukobili pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije i Albanci koji sprečavaju prolazak grupe raseljenih Srba do porušene crkve Bogorodice Odigitrije na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Velikogospojinska liturgija.
Mušutište, Albanci blokiraju dolazak Srba (Foto: Andrija Igić) -
Mušutište, Albanci blokiraju dolazak Srba (Foto: Andrija Igić)

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspjeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije. Lokalni Albanci, koji su blokirali put, sukobili su se sa kosovskom policijom. Nekoliko demonstranata je uhapšeno. Kamenicama gađani pripadnici kosovske policije.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kososvke policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gdej su presjekli slavski kolač. Sa njima su bili potpredsjednik kosovske vlade Branimir Stojanović i ministar za povratak Dalibor Јevtić, koji je rekao da je poslata poruka Srbima da nisu dobrodošli.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svjedoči koliko je bezbjednosna situacija na KiM zapaljiva, ocjenjujući da su brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu.

Srpska lista najoštrije je osudila onemogućavanje obilježavanja praznika Velika Gospojina raseljenima u Mušutištu.
Na kraju je procijenjeno da nisu stvoreni bezbjednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gdje su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima ROSU. Više desetina demonstranata je uhapšeno, a među njima je bilo i povrijeđenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Policija je u samoodbrani upotrebila i gumene palice, nakon što su ih Albanci zasuli kamenjem i drugim predmetima. Tom prilikom nekoliko policajaca je pogođeno, a na jednog su i fizički nasrnuli.

Albanci, koji se protive prolasku Srba do razrušene crkve, nose zastave Albanije i uzvikuju "UČK" /OVK/.

U Mušutištu je prije rata bilo 186 srpskih domaćinstava, a danas nema nijednog.

Pripadnici ROSU ranije su deblokirali put prema porušenoj crkvi Bogorodice Odigitrije, a u tom sukobu policije i Albanaca povrijeđeno je nekoliko policajaca i albanskih ekstremista, dok je dvadesetak privedeno.

Umjesto u Mušutištu, Srbi u manastiru Zočište

Konvoj raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke nije danas dobio dozvolu kosovske policije za ulazak u to selo, pa će se pričestiti i presjeći slavski kolač u manastiru Zočište, umjesto na temeljima porušene crkve Bogorodice Odigitrije,.

Pripadnici Kosovske policijske službe i ROSU nisu uspjeli da deblokiraju i obezbijede put kojim su do crkve u Mušutištu trebalo da prođu raseljeni Srbi u dva autobusa.

Albanci su u centru sela istakli pano na kome piše da su Srbi počinili zločine u Mušutištu i da se ne mogu vratiti, javio je dopisnik Srne sa lica mjesta.

Na tabli su istaknuta imena 10 Srba koji su kao prethodnica trebalo da se vrate u Mušutište.

Kancelarija EU zabrinuta zbog incidenta u Mušutištu

Kancelarija Evropske unije na Kosovu izrazila je danas zabrinutost zbog incidenta u Mušutištu, objavljeno je na Tviter nalogu Kancelarije.

Kancelarija EU je, takođe, u komentaru odala priznanje policiji "što je spriječila povrede i materijalnu štetu".