latinica  ћирилица
28/08/2016 |  12:09 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Đurić: Kosovo daleko od izgradnje multietničkog društva

Najnoviji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu na Kosovu i Metohiji svjedoči koliko je bezbjednosna situacija na Kosmetu zapaljiva i koliko je srpska južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"Pre nekoliko dana smo, nakon što su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine", ističe se u Đurićevom saopštenju za medije.

Oni koji predlažu da Savjet bezbjednosti UN prestane da se na tromjesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji, treba da daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj prijedlog, istakao je Đurić.

On je naveo da Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz vjerskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve.

"Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo", jaže direktor Vladine kancelarije.

Priština bi trebalo da zna da se mržnja ne može izliječiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primjerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali to nije realno očekivati jer brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji, dodaje se u saopštenju.

U Mušutištu kod Suve Reke sukobili su se pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije /Rosu/ i okupljeni Albanci koji žele da spriječe prolazak grupe raseljenih Srba do porušene crkve Bogorodice Odigitrije na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Velikogospojinska liturgija, javlja dopisnik Srne sa lica mjesta.