latinica  ћирилица
28/08/2016 |  12:51 ⇒ 12:57 | Autor: Agencije

Salkić antiterorističku vježbu nazvao zveckanjem oružjem

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske pozvao je danas godine Savjet za provođenje u mira u Bosni i Hercegovini da spriječi destrukciju države BiH, upozorivši da je na sceni otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koje prijeti najozbiljnijim posljedicama trajno dovodeći u pitanje teško stečeni mir.
Ramiz Salkić - Foto: RTRS
Ramiz SalkićFoto: RTRS

Izjavu za medije Salkić je dao prilikom boravka u Podrinju, gdje se sastao sa građanima koji su 'izrazili zabrinutost zbog opsežne policijske vježbe' na granici Bosne i Hercegovine, u kojoj učestvuju policijske jedinice RS i Srbije.

"Savjet za implementaciju mira u BiH (PIK) preuzelo je 1995. godine u Dejtonu obavezu da spriječi svako kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Ta obaveza nije prestala do danas kada na sceni imamo otvorene napade na ustavni poredak zemlje, prijetnje otcjepljenjem i sve češću prisutnost govora mržnje, kojim se iz srpskih političkih krugova stanovništvo potiče na kršenje mira i negiranje države BiH. Poštujući Dejtonski mirovni sporazum Bošnjaci su prihvatili da međunarodna zajednica nadgleda, kontroliše i čuva mir. Dopuštanje retrogradnim snagama da slabe zemlju, krše njen ustav i narušavaju mir je izdaja naših očekivanja", rekao je Salkić.

Salkić napominje da smo "ovih dana svjedoci zabrinjavajućeg zveckanja naoružanjem na Drini, u okviru policijskih vježbi, čime se mogu dovesti u krizu dobrosusjedski odnosi BiH i Srbije. Ukoliko PIK ne reaguje na zaustavljanju destruktivnog djelovanja srpske politike, ovo tijelo ćemo smatrati odgovornim za sve eventualne posljedice".

(N1)