latinica  ћирилица
28/08/2016 |  14:21 | Autor: TANЈUG

Sjeverna Koreja: Preduzećemo korake kao vojna sila u razvoju

Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će preduzeti dalje korake kao "vojna sila u punom razvoju" i odbacila osudu koju je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uputio toj zemlji nakon njenog najnovijeg probnog lansiranja balističke rakete iz podmornice, javlja AFP.

Petnaestočlani Savjet bezbjednosti UN se u petak saglasio da preduzme dalje značajne mjere protiv Pjongjanga, dva dana nakon što je Sjeverna Koreja ponovo lansirala balističku raketu, podsjeća francuska agencija.

Portparol sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova okarakterisao je danas saopštenje Savjeta bezbjednosti UN kao "proizvod razbojničkih dela SAD" i rekao da je Vašington ignorisao upozorenje o "vreijđanju dostojanstva Sjeverne Koreje".

"Sada kada SAD predstavlja prijetnju po dostojanstvo i pravo na postojanje Sjeverne Koreje prkoseći njenom ozbiljnom upozorenju, nastavićemo da preduzimamo značajne korake kao vojna sila u punom razvoju", kazao je portparol Ministarstva u Pjongjangu.

On je upozorio da Sjeverna Koreja ima značajna sredstva kojima može da "agresivne trupe u SAD i na poprištima u Pacifiku pretvori u prah i pepeo u ovom trenutku", prenijela je zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

Severnokorejski lider Kim DŽon-un u četvrtak je opisao najnoviju raketnu probu kao "najveći uspjeh" i rekao da se time SAD i Pacifik uvršćuju u domet raketnog napada.

Pjongjang je u srijedu ispalio raketu iz podmornice kod sjeveroistočne luke Sinpo, a raketa je letjela 500 kilometara u pravcu Јapana, premašivši domet raketa koje je Sejverna Koreja ranije lansirala iz podmornice, podsjeća francuska agencija.

Sejvernoj Koreji je rezolucijama UN zabranjena bilo kakva upotreba balističke raketne tehnologije, ali je ona već nekoliko puta lansirala rakete poslije svoje četvrte nuklearne probe u januaru mjesecu.