latinica  ћирилица
28/08/2016 |  15:52 ⇒ 15:59 | Autor: TANЈUG

Ništa od slobodne trgovine SAD i EU

Pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD i EU zvanično nisu uspjeli, saopštio je njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel.
Evropa i SAD (ilustracija) - Foto: Getty Images
Evropa i SAD (ilustracija)Foto: Getty Images

Razgovori između EU i SAD o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije (TTIP) u suštini su propali, rekao je Gabrijel.

- Po mom mišljenju pregovori sa Sjedinjenim Državama de facto nisu uspjeli, iako to zapravo još uvijek niko neće da prizna - istakao je ministar.

Kako je naveo, pregovori su propali jer "Evropljani nisu htjeli da se podvrgnu američkim zahtjevima".

Kako je podsjetio, tokom 14 rundi pregovora dvije strane se nisu složile ni oko jednog od 27 razmatranih poglavlja.

Gabrijel je nepovoljno uporedio ove pregovore o TTIP-u sa sporazumom o slobodnoj trgovini sklopljenom između EU i Kanade za koji je rekao da je više fer za sve strane.

TTIP je krojen kao investicioni sporazum za 21. vijek, fokusiran na usklađivanje propisa i standarda, smanjivanje barijera na planu investicija, na omogućavanje pristupa vladinim ugovorima, ali i na zaštitu prava potrošača.

Sa obje strane Atlantika, međutim, rastao je otpor prema ovom sporazumu, jer kritičari sumnjaju u benefite otvorenije trgovine. Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je stala u njegovu odbranu, ističući da je on u potpunosti u interesu Evrope.

I Francuska je bila pesimistična po pitanju realizacije ovog sporazuma u 2016. godini. "Čekamo na toliko ozbiljnih ponuda SAD da apsolutno nema šanse da se to realizuje prije kraja mandata administracije američkog predsjednika Baraka Obame", izjavio je francuski ministar za trgovinu Matijas Fekl.

Nedavno su procurile i informacije koja ovlašćenja EU, nakon sklapanja sporazuma, mora da da SAD.