latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:19 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Održan Kočićev zbor (VIDEO)

Poruke o težnji srpskog naroda za slobodom i pravdom čitav dan odzvanjale su sa Kočićevog rodnog Zmijanja.
Kočićev zbor - Foto: RTRS
Kočićev zborFoto: RTRS

U čast jednog od najvećih srpskih pisaca, Petra Kočića, u njegovom rodnom mjestu okupilo se više hiljada ljudi iz svih krajeva Srpske i regiona. To je i jedinstvena prilika da se na jednom mjestu sastanu Krajišnici iz raznih djelova svijeta, da bi odali počast velikanu pisane riječi, borcu za pravdu, slobodu i istinu.

"Svih ovih 100 godina u kojima lebdiš na beskrajnom okeanu, osjećam da gledaš i grliš sve one koji te i dan danas čitaju i obožavaju", riječi su nagrađene učenice Selene Berić.

Kada mlade generacije ovako gledaju na Kočićev život, sigurno je da će njegove poruke još vijekovima živjeti u narodu. Ovogodišnju nagradu "Zmijanjče" za najbolje poetsko ostvarenje pripala je Seleni Berić, dok je Kočićeva nagrada za cijelokupno životno stvaralaštvo otišla književniku Milisavu Saviću, koji je istakao da je "Petar Kočić življi nego ikada prije", a prije svega zbog njegovih ideja i književnih djela koja traju.

Za srpski narod sloboda je ključna, ali i najskuplja riječ. Gdje god da su Srbi živjeli, uvijek je postojala sloboda, a i Republika Srpska je odraz slobode – poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik je, kao predsjednik Organizacionog odbora 51. Kočićevog zbora, poručio da je "Kočić simbol slobodarstva i slobode srpskog naroda na svim prostorima. Čovjek koji se u teškim uslovima, donekle sličnim danas, borio svojom rječju, svojim djelovanjem upravo za afirmaciju srpskog naroda, jezika, pisma".

- I onda su bili predstavnici stranih država, tuđinske vlasti. Vršili su pritisak na slobodarsku ideju i srpski narod, jezik, kulturu... Toga, nažalost, imamo i danas, iako imamo Republiku Srpsku. Na različite načine pokušavaju da nam uzmu ono što jeste naše izvorno - rekao je Vitomir Popović, predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" i potpredsjednik Organizacionog odbora 51. Kočićevog zbora.

Centralna svečanost 51. Kočićevog zbora počela je parastosom u crkvi Klisina, a nastavljena polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno otadžbinskom ratu. Mnogi su se prisjetili onih koji su za svoj narod i ognjišta položili život.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  Nedeljko Čubrilović istakao je da je potrebno dobro proučavati, ne samo djelo Petra Kočića, kao književnika, nego i njegov ukupan život i sve njegove aktivnosti.

- Vrijeme u kome je Kočić živio bilo je teško, vrijeme gdje je sloboda bila imaginarna, daleko od realnosti i sve ono što je Petar Kočić radio, činio je upravo za slobodu svog naroda - naveo je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije, naglasio je da je Kočić vjerovao u svoj narod i borio se i žrtvovao za njega.

Kočićev zbor je već 51 godinu sastajalište onih koji su otišli sa svojih ognjišta, te na ovom saborovanju rado porazgovaraju sa komšijama i dragim ljudima.

Slijedeći patriotsku misao Kočića, mnogi već više od pola vijeka posljednje nedjelje avgusta dolaze u njegovo rodno mjesto. I dok se jedni ovog velikog pisca prisjećaju po njegovim djelima, i onome što je učinio za srpski narod, ostali na malo drugačije obilježavaju 100 godina od njegove smrti.

Borbe bikova često su bile jedan od glavnih Kočićevih književnih motiva. Više od pola vijeka, u čast njemu i svim Zmijanjcima najvažniji dio Kočićevog zbora je borba bikova. Svi su saglasni u jednom - blago koje nam je ostavio Petar Kočić moramo čuvati zauvijek.