latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:31 ⇒ 29/08/2016 | 07:38 | Autor: RTRS

Neprocesuiranje napada na Vučića - međudržavni skandal (VIDEO)

Vijest o udruženoj vježbi i antiterorističkim naporima koje ulažu Srpska i Srbija prenijeli su i svjetski mediji.
Napad na Vučića u Potočarima - Foto: Beta/AP
Napad na Vučića u PotočarimaFoto: Beta/AP

Međutim, dok je za jedne borba protiv narastajuće opasnosti od teororizma, neophodna, za potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića to je zveckanje oružjem na granici BiH i kršenje Dejtonskog sporazuma. Salkić je pozvao PIK u BiH da reaguje i spriječi destrukciju države, navodeći da je na sceni otvoreni napad na ustavni poredak zemlje.

Srpski predstavnici s obje strane Drine oštro su reagovali i na provokaciju Sadika Ahemtovića koji je rekao da je Vučić u Srebrenici "napao sam sebe", ali i na obustavu istrage u ovom slučaju, navodeći da je to neviđen međudržavni skandal.

Obustavljanje istrage protiv Almira Merdića za napad na premijera Srbije u Srebrenici pokazuje da nadležni nisu ni imali namjeru da razriješe ovaj slučaj, smatraju srpski predstavnici,

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao "to je BiH – zemlja koja nema smisla".

- Taj slučaj je trebalo procesuirati, ako se imalo htjelo držati do digniteta. Zato je formiran Sud i Tužilaštvo u BiH da bi sudili i procesuirali Srbe, a ne nedjela nad Srbima - rekao je Dodik. 

I za Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, obustavljanje istrage je najgori mogući politički događaj.

"Bošnjačka logika je da u Srebrenici ko god napadne nekoga iz Srbije treba da bude zaštićen. To je strašna logika koja će unazaditi odnose i to je ogroman problem bošnjačkih političara koji će morati sami sa sobom da traže odgovor".

Јednako kao obustavljanje istrage odzvonile su riječi Sadika Ahmetovića da je Vučić u Srebrenici "napao sam sebe". Za srpske vlasti, to je neviđen međudržavni skandal, jer je Vučić u Srebrenicu otišao na poziv domaćina koji je bio dužan da se pobrine za njegovu bezbjednost.

"Gdje su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali? Nekoliko dana nakon toga, Bakir Izetbegović sa domaćinom Aleksandrom Vučićem prošetao se mirno Beogradom, čime je Srbija pokazala šta znači ozbiljna država", naveo je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.

Uz genocid, iz Sarajeva srpskim političarima danas prišivaju i huškanje na rat. Simuliranje oslobađanja graničnog prelaza od terorista, Ramiza Salkića iz nekog razloga ne podsjeća na brojne terorističke napade u BiH - Zvornik, Bugojno, Američku ambasadu u Sarajevu ili napad u Rajlovcu, ali ga zato podsjeća, kaže, na 92. godinu. Zbog čega je, vrlo uznemiren.

"Ovih dana, svjedoci smo zabrinjavajućeg zveckanja oružjem na Drini, u okviru policijskih vježbi, čime se mogu dovesti u krizu dobrosusjedski odnosi BiH i Srbije. Ukoliko PIK ne reaguje na zaustavljanju destruktivnog djelovanja srpske politike, ovo tijelo ćemo smatrati odgovornim za sve eventualne posljedice. Podsjećamo, da politika koju vodi režim Milorada Dodika ciljano radikalizuje društvo, sa ciljem konačne destrukcije BiH", kaže Salkić.

Srbija je vježbu održala na svojoj teritoriji i sradnju po pitanju borbe protiv terorizma spremna je da ponudi i bilo kojoj državi, odgovorio je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin.

Istakao je da se čitav svijet bori protiv teororizma, i pita da li je to Srbiji zabranjeno.

Profesor Vitomir Popović smatra da je bolje bilo da je Salkić komentarisao da su nađene velike količine oružja u Federaciji BiH i kako se ovdje ne kažnjavaju oni koji se bore u Siriji i bave se terorizmom, što je najveća opasnost po svijet.

Zaoštravanje retorike iz Sarajeva, pa čak i od bošnjačkih političara koji uredno primaju platu iz budžeta Republike Srpske, sve je izraženije kako se bliži 25. septembar, za kad je zakazan referendum o Danu Republike.