latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:43 ⇒ 29/08/2016 | 07:38 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska će održati referendum (VIDEO)

Srpska ima pravo na referendum, a pokušaji zabrane ili suspenzije bili bi neprihvatljivi, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTS.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Prijetnje prema Srpskoj nemaju realnu osnovu. Republika Srpska neće ratovati, ali će se braniti, poručio je Dodik. 

Predsjednik Srpske smatra da je stvoren ogroman pritisak međunarodnih faktora koji kažu - više nemate prava, to su pitanja o kojima se odlučuje na nivou BiH. Odjednom su svi skočili protiv referenduma i protiv prava Srpske, kaže Dodik.

- Јa pitam te Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum na pitanje "Da li prihvatate odluku Brisela da se rasporede izbjeglice?". Kakvi su to aršini da njima to važi, a nama ne važi" Usput, mi smo sastavni dio BiH, imamo pravo na svako pitanje koje se donosi ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik ističe da su prekršeni mnogi principi međunarodnog prava, a da se visoki predstavnik i međunarodna zajednica ponašaju kao "kabadahije" već duže vrijeme, čemu se Srpska suprotstavlja.

- Ustavni sud je stvoren 1996. godine, a Republika Srpska 1992. godine - puno je pravnih apsurda. Kako neki organ koji je stvoren četiri godine poslije može da odlučuje šta je bilo četiri godine prije - pita Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana prije lokalnih izbora, Dodik ističe da su se sve partije usaglasile da to bude 25. septembar, te da opoziciji ne smeta samo referendum, već da im smeta i postojanje vlasti. Odgovarajući na pitanje da li se plaši nestabilnosti na nivou BiH poslije referenduma, Dodik odgovara da je taj prostor trajno nestabilan, jer je BiH u političkom smislu promašena zemlja.

- Sve ove retoričke prijetnje prema Republici Srpskoj ili ugrožavanju mira u BiH nemaju realnu osnovu. Republika Srpska neće ratovati, ali budite sigurni da će se Republika Srpska braniti - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je zaključio da se nije desilo da narod izađe na referendum, a da se njegova volja ne poštuje, objasnivši da je zakonski rok od šest mjeseci da Narodna skupština Srpske donese određeni akt na bazi održanog referenduma.