latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:49 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Sarajki prijete jer je kritikovala nošenje nikaba (VIDEO)

Novi primjer radikalizma na društvenim mrežema. Na svom Fejsbuk profilu Lejla Čolak iz Sarajeva osudila je javno ispoljavanje religioznih simbola. Slijedi bura reagovanja. Stigla je salva uvreda, komentara i prijetnji.
Sarajki prijete jer je kritikovala nošenje nikaba - Foto: RTRS
Sarajki prijete jer je kritikovala nošenje nikabaFoto: RTRS

Najglasniji Mirza DŽidić iz Zenice, koji u uniformi Oružanih snaga BiH, poziva na linč. Sa nekolicinom istomišljenika DŽidić piše da Lejlu treba silovati, pregaziti automobilom i zapaliti. Sve je prijavljeno MUP-u Kantona Sarajevo.

Na privatnom Fejsbuk profilu Lejla Čolak kritikovala je nošenje nikaba i hidžaba, religioznih obilježja muslimanki, i istakla da je religija dio privatnosti pojedinca, baš kao i seksualno opredjeljenje.

- Nakon toga uslijedio je javni linč. Počela sam da dobijam prijetnje u inboks. Ljudi su slali poruke uvredljivog i prijetećeg sadržaja - rekla je Lejla za našu televiziju.

Njenim pisanjem na društvenim mrežama pozabavio se i već dokazani radikalni islamističi portal Saf. Ipak, iz salve uvreda, izdvojila se prijetnja Mirze DŽidića, koji je, kaže Lejla, pripadnik Oružanih snaga BiH.

- Na svom Fejsbuk profilu javno je pozvao da me treba silovati, pa onda da me poliju benzinom i pregaze autom. Јa preuzimam odgovornost za ono što sam rekla. Meni je jasno da to može da povrijedi neke ljude, ali postoji i neka granica gdje prestaju uvrede, a počinju ozbiljne prijetnje - kaže Lejla.

Mirza je zbog prijetnji prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo. U Oružanim snagama BiH nisu mogli da komentarišu ovaj slučaj, niti da potvrde da li je DŽidić njihov pripadnik. Sudeći prema fotografijama, jeste. Lejla, kao i svi u BiH, ima ustavno pravo da slobodno kaže šta misli. Ipak, ovaj slučaj je još jedan dokaz da je u BiH nizak prag tolerancije kada neko ima drugačije mišljenje. I da bude još gore, takvi nose uniformu.