latinica  ћирилица
29/08/2016 |  14:19 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Vučić: U slučaju zabrane referenduma - konsultacije u Beogradu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu održavanje referenduma o Danu Republike, hitno pozvati u Beograd srpske političke lidere iz Republike Srpske na konsultacije da bi utvrdili kako štetu svesti na najmanju mjeru po srpski narod, odnosno izvući najveću korist.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Reagovaćemo odgovorno, ozbiljno, a nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću odmah pozvati u Beograd i zamoliću da se i sa nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe, jer nemam pravo da nešto drugo kažem", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je poručio da nije problem da se sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i svim srpskim predstavnicima sastane bilo gdje da bi vidjeli "kako najmanju štetu da napravimo svom narodu".

"Moramo da razgovaramo i konsultujemo se i da izvučemo najmanju štetu, a najveću korist za naše građane i naš narod. Ali, u svakom slučaju, to bi značilo naš hitan sastanak i verovatno celodnevni ili noćni sastanak. U svakom slučaju dug sastanak. Ne bih da se mešam pre takvih odluka u bilo šta drugo", rekao je Vučić.

Savjet za sprovođenje mira u BiH /PIK/ na nivou ambasadora zemalja članica održaće sutra sjednicu na kojoj će raspravljati o najavljenom referendumu u Srpskoj o Danu Republike, potvrdio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.