latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:39 ⇒ 31/08/2016 | 09:09 | Autor: RTRS

PIK pozvao vlasti Srpske da ne održe referendum, Rusija izdvojila mišljenje (VIDEO)

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implemetaciju mira u zajedničkoj izjavi koji nije podržala Ruska Federacija pozvali su vlasti Republike Srpske da ne održe referendum.
Sastanak PIK-a u OHR-u - Foto: RTRS
Sastanak PIK-a u OHR-uFoto: RTRS

U izjavi su istakli da nijedan referendum ne može da ospori odluke Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće i koje se moraju poštovati u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ruska Federeracija nije podržala ovu zajedničku izjavu.

Rusija nije podržala tekst izjave sa današnjeg sastanka na kojem je razmatrana Odluka o referendumu o Danu Republike, jer kako je naglasio, ambasador Rusije Petar Ivancov, OHR uvijek traži ustupke samo od Republike Srpske. Rusija smatra da se u tekstu zajedničke izjave samo prijeti i osuđuje i da se umjesto toga trebalo razgovarati o svima prihvatljivom rješenju. Ivancov je rekao da o potrebi za dijalogom govori još od novembra 2015. kada je donesena odluka Ustavnog suda BiH.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH, bez Rusije, zaključili su da referendum u Srpskoj destabilizuje BiH i zatražili da vlasti Srpske referendum ne održe.

"Predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u Republici Srpskoj traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum", navedeno je u izjavi ambasadora PIK-a.

Ruska Federacija nije prihatila tekst ove izjave i izdvojila je mišljenje. Ambasador Petar Ivancov smatra da je trebalo razgovarati o rješenju nakon odluke Ustavnog suda BiH, a ne stalno tražiti ustupke od Srpske.

- Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo prijeti i osuđuje. Smatram da se do rješenja problema koji postoji može doći, prije svega, dijalogom - rekao je Ivancov.

Ambasadori PIK-a, bez Rusije, podržali su odluku Ustavnog suda BiH od Danu Republike, 9. januaru. Izjavili su da nijedan referendum ne može da promijeni konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

"Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir.", navedeno je u izjavi.

Rusija smatra da bi bilo bolje da su umjesto prijetnji i osuda, ostali ambasadori PIK-a, pomogli da nakon odluke Ustavnog suda BiH, dogovori kompromisno rješenje.

- Mislim da je Ustavni sud trebalo da bude malo pažljiviji, ne samo prema zakonu, nego i prema sveukupnoj situaciji u BiH - rekao je Ivancov.

Ivancov je potvrdio da niko na sjednici nije pominjao Bonska ovlašćenja. Ambasadori PIK-a, uz izdvojeno mišljenje Rusije, osudili su i izjave zvaničnika Srpske o referendumu, koji su poslanici Narodne skupštine jednoglasno izglasali.