latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:11 | Autor: SRNA

"Nedostaju činjenice u izvještaju o upotrebi hemijskog oružja u Siriji"

U izvještaju UN u kojem se Damask okrivljuje za upotrebu hlora tokom 2014. i 2015. godine nedostaju činjenice, a postoji mogućnost da je neke od dokaza lažirala opozicija i terorističke grupe, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

"Već u ovoj fazi, imamo brojna pitanja o rezultatima izvještaja Zajedničkog istražnog mehanizma UN i Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog naoružanja /OPCV/. Izneseni dokazi bude ozbiljne sumnje", izjavio je Čurkin tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN održanog iza zatvorenih vrata.

Detalje njegovog govora novinarima je dostavila stalna misija Rusije u UN.

Rezultati jednogodišnje istrage istrage OPCV objavljeni su prošle sedmice. Obrađeno je devet napada u sedam oblasti Sirije. U sedam slučajeva upotrijebljen je hlor.

Istragom je, takođe, utvrđeno da su militanti iz "Islamske države" koristili sumpor i iperit.

Nakon objavljivanja izvještaja, članice Savjeta bezbjednosti razgovarali su o tome da li da dodatno optuže Siriju zbog činjenice da se Damask 2013. godine saglasio da uništi svoj arsenal hemijskog oružja i kada je posredstvom Rusije i SAD potpisana Konvencija o hemijskom naoružanju.

Nešto ranije je stalni predstavnik Sirije u UN Bašar DŽafari izjavio da je izvještaj zasnovan na svjedočenju naoružanih terorističkih grupa.